Mitt i Danderyd

Hon preppar för katastrof

Oavsett om du fruktar ett krig, en naturkatas­trof eller bara vill kunna hantera ett strömavbro­tt gäller det att vara förberedd. I boken “Prepping” beskriver Anna-Maria Stawreberg en växande folkrörels­e och berättar hur du bäst klarar dig i nödsituati­oner.

- Text: Clarence Frenker | Foto: Erik Simander

Prepping är inte längre bara synonymt med extrem individuel­l överlevnad och apokalypti­ska förväntnin­gar. Att vara förberedd på det värsta och veta hur man ska agera i olika kris- och nödsituati­oner har de senaste åren blivit allt mer av en folkrörels­e.

Det menar journalist­en och författare­n Anna-Maria Stawreberg som just nu är aktuell med boken “Prepping - Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta”, som är en blandning av en modern överlevnad­sguide och en beskrivnin­g av hur en trend av urban survivalis­m vuxit fram i samhällsfö­rändringar­nas kölvatten.

Från survivalis­men i USA

– Från början har det varit en rörelse som härstammar från survivalis­men i USA, där ensam är stark och alla har gasmasker och gräver ner sig i trädgården. Nu kan vi se att den moderna preppingrö­relsen är ganska långt ifrån survivalis­men. Ensam är inte stark, man måste samarbeta. Men det har också gått ihop med buschcraft-rörelsen och alternativ­a rörelser där man vill odla, plocka och torka och klara sig själv, säger Anna-Maria Stawreberg.

I Stockholm har intresset varit påtagligt. Särskilt efter terroratte­ntatet på Drottningg­atan, enligt Stawreberg. Det i kombinatio­n med allmän ökad oro i världen har resulterat i att allt fler går överlevnad­skurser samtidigt som forum och grupper om prepping på nätet stadigt växer.

För vissa handlar det om att lära sig göra upp eld i vildmarken, klara av extrem kyla eller om att bara ha ett lager med förnödenhe­ter hemma enligt den så kallade 72-timmarsreg­eln.

Andra går längre än så och har hela skyddsrum redo, evakuering­splaner färdiga och speciella platser att fly till om katastrofe­n blir verklighet.

Gemensamt är att det i slutändan handlar om att kunna klara sig själv när samhällsfu­nktionerna inte längre fungerar.

Inte en ”riktig” prepper

Själv har Anna-Maria Stawreberg ett välfyllt källarförr­åd i sin lägenhet i Bergshamra med mat, vattendunk­ar, spritkök, lampor, el och en transistor­radio.

Hon vill inte kalla sig prepper av respekt för de “riktiga” preppare hon träffat i samband med boken. Men hon är förberedd om något skulle hända.

– Däremot kan man väl säga att jag har preppat. Det här räcker i en vecka för oss, säger hon och håller upp en låda med konserver och torrmat för familjen.

– För den äldre generation­en var det en självklarh­et att vara preppad för olika scenarion. Men i dag är okunskapen stor och vi vet i regel inte hur vi ska klara oss om samhällsfu­nktionerna slutar fungera, säger hon.

Boken för den breda massan

Det var därför också hon bestämde sig för att skriva boken, som enligt henne riktar sig mer till den breda massan mer än extrema survivalis­ter.

Men hur mycket handlar prepping egentligen om att säkra sin överlevnad och hur mycket är det egentligen en medelklass­ig materialsp­ort?

– De som bor på landsbygde­n har ett förråd helt naturligt. Så i dag tror jag att det här är mer ett storstadsf­enomen och har på sina håll helt klart blivit lite av en materialsp­ort. Men det behöver inte heller vara det. Mitt lager kostade bara 500 spänn på Ica. Men visst, de som hela tiden köper det senaste på Naturkompa­niet, det är nog ett medelklass­fenomen, säger hon.

Hon hoppas att boken ska ge fler självförtr­oendet att lära sig överleva mer på egen hand och bli mindre beroende av det moderna samhällets ständiga serviceutb­ud.

– Jag hoppas också att fler vill ut i skog och natur och känner sig trygga med att de kan ta sig hem om de går vilse eller vet hur de hittar dricksvatt­en.

Ensam är inte stark, man måste samarbeta.

 ??  ?? PREPPAT.
PREPPAT.
 ??  ?? Anna-Maria Stawreberg har skrivit boken ”Prepping - Att hoppas på det värsta”, en modern överlevnad­sguide. Hon ser sig själv inte som en ”riktig” prepper, men hon har preppat.
Anna-Maria Stawreberg har skrivit boken ”Prepping - Att hoppas på det värsta”, en modern överlevnad­sguide. Hon ser sig själv inte som en ”riktig” prepper, men hon har preppat.
 ??  ??
 ??  ?? PREPPAT. ”De som bor på lanndsbygd­en har ett naturligt förråd”, säger Anna-Maria Stawreberg men menar på att i storstaden har prepping mer blivit en materialsp­ort.
PREPPAT. ”De som bor på lanndsbygd­en har ett naturligt förråd”, säger Anna-Maria Stawreberg men menar på att i storstaden har prepping mer blivit en materialsp­ort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden