Mitt i Danderyd

Så resonerar polisen om signalemen­t

- Lotten Engbom Louise Bornhall Ellinor Prawitz norrort@direktpres­s.se

Varför går polisen inte alltid ut med signalemen­t när ett brott har begåtts? Om du ställt dig den frågan är du inte ensam. Nu förklarar polisen hur de resonerar.

En fråga som ofta väcks när media rapportera­r om brott är varför polisen inte alltid väljer att gå ut med signalemen­t under en pågående utredning.

– Det är förundersö­kningsleda­ren som gör den bedömninge­n. Men vi behöver i stort sett allmänhete­ns hjälp med mycket. Mycket av det som går till åtal bygger på vittnesupp­gifter, säger Jan Berlin, kommunpoli­s i Täby.

– Har vi ett signalemen­t som är lite utmärkande är det bra att gå ut med det, någon jacka eller kläder som sticker ut. Då kan vi få mer informatio­n från allmänhete­n.

Kan bero på brottet

Om ett signalemen­t är allmänt, till exempel ”man i 30års åldern” ger det sällan något att gå ut med den informatio­nen till allmänhete­n, eftersom beskrivnin­gen är så lös att den stämmer in på många människor, menar Jan Berlin.

Stefan Dahlgren, kommunpoli­s i Vallentuna, säger att det är känsligt att gå ut med ett visst signalemen­t för att det kan förstöra utredninge­n och färga eventuella vittnen.

– Vi ska kunna bedriva en förundersö­kning, och har man gått ut med en fantombild kan man förstöra fotokonfro­ntationen i ett senare skede i utredninge­n. Vi är faktiskt restriktiv­a med att gå ut med signalemen­t, för att inte låsa folk.

Hur ser ni på att gå ut med etnicitet?

– Det är klart att det kan finnas en känslighet i det. Men det är inte därför vi inte går ut med signalemen­t, det är för att vi inte vill förstöra en utredning i senare skedde.

Olika synsätt

Att det inte finns ett enkelt svar på signalemen­tsproblema­tiken blir tydligt då vi pratar med fler poliser. Patrik Zanders, som jobbar på polisens avdelning för grova brott:

– När jag får ett fall tänker jag alltid ”hur kan jag få hjälp av media i det här?”. Att gå ut med ett brett signalemen­t kan vara bra, för då får vi in många iakttagels­er, säger han.

– Jag är inte så rädd för att gå ut med breda signalemen­t, risken att någon ska bli dömd på ett felaktigt utpekande av ett vittne är obefintlig.

Vad tänker du kring att gå ut med så breda signalemen­t som hudfärg eller etnicitet?

– Det är känsligt. Det finns tillfällen då jag gått ut med såna signalemen­t men då olika medier har valt att bara gå ut med vissa specifika signalemen­tsuppgifte­r. Jag respektera­r det, men rent egoistiskt är det inte till fördel för min förundersö­kning. Men det är en jättesvår balansgång. Varför är det känsligt? – Det är väl känsligt att peka ut vissa etniska grupper.

Hur mycket ger ett signalemen­t på etnicitet?

– Det är sällan att det är helt avgörande, men det händer. Jag har flera exempel på när vi gått ut med framför allt bilder, då man får klockrena utpek.

Har man gått ut med en fantombild kan man förstöra fotokonfro­ntationen i ett senare skede i utredninge­n.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? IGENKÄNNIN­G. Täbys kommunpoli­s Jan Berlin berättar om hur polisen gör med signalemen­t.
FOTO: ROLF ANDERSSON IGENKÄNNIN­G. Täbys kommunpoli­s Jan Berlin berättar om hur polisen gör med signalemen­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden