Mitt i Danderyd

Norrortski­llar siktar på skidtoppen

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Den 28 januari till 3 februari går Junior-VM av stapeln i Schweiz. I Sveriges trupp på sex herråkare finns två killar från Täby med: Jacob Nystedt och Axel Aflodal.

Jabob Nystedt, 19, körde junior- vm i Salt Lake City förra året och visade framfötter­na i JVM-testet i Östersund förra helgen. Där vann han 20 kilometer masstart i fristil.

– Det känns bra, det gör det. Men det är helt andra förutsättn­ingar på JuniorVM. Jag vet sedan förra året att det är en helt annan nivå, så man får plocka fram det där lilla extra, säger han.

Ingen överraskni­ng

Han hoppas ändå att formen inte är allt för bra.

– Jag vill hellre vara i bra form på VM. Det är inte bra att vara i för bra form för länge, då blir man lättare mottaglig för sjukdomar och så kommer man få en ordentligt dipp senare.

– Sen kan man försöka peaka de här formtoppar­na, det var lite det jag gjort inför helgen. Tränade på mer nför helgen och tog några lugna dagar precis innan tävlingen, så man får överskotts­energi.

Men för Jacob, som bland annat är rankad tvåa i sprint i Sverige för juniorer, i åldrarna 17 till 20 år, var det ingen överraskni­ng att bli uttagen till mästerskap­en. Nu är målet att åka alla distanser, sprint, 10 kilometer klassiskt och 20 kilometer skiathlon.

– Jag åker sprinten som första lopp, sedan får vi se utifrån min form hur vi lägger uppt kommande lopp.

Vilken distans är din bästa?

– Jag skulle säga att jag är rätt allround, att jag kan åka de flesta distansern­a. Det är lite det man strävar efter att kunna vara bra i, lite som Petter Northug.

Vad har du för mål inför VM?

– Målet är att toppa placeringa­rna från förra året, göra så bra lopp som möjligt. Om jag är i väldigt bra form tycker jag att jag borde ha något med medaljerna att göra, men det får vi se på plats.

Hur tror du att det kommer sig att Täby har flera bra skidåkare just nu?

– Ja, jag vet faktiskt inte. Vi är tre, jag, Axel och Johan Herbert, som har pushat varandra lite att vara bästa skidåkare i Stockholm. Från början körde vi alla i Sundbyberg.

”Dumt att lägga ner”

Jacob går sista året på skidgymnas­ium i Sollefteå. Sedan är målet att fortsätta kämpa mot toppen.

– Som det ser ut just nu är väl planen att flytta till Östersund, träna och kanske även läsa lite på Mittuniver­sitetet. När jag väl kommit så här långt som jag gjort nu är det dumt att bara lägga ner det, säger han.

Även Axel Aflodal, 18, är uttagen till Junior-VM.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VM-FORM. Jacob Nystedt och Axel Aflodal är uttagna till Junior-VM i längdskido­r.
FOTO: PRIVAT VM-FORM. Jacob Nystedt och Axel Aflodal är uttagna till Junior-VM i längdskido­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden