Mitt i Danderyd

Peter har elevernas förtroende

PRISAD KURATOR. Sätter förtroende­t främst Kuratorn Peter Svanberg har prisats för sitt arbetssätt på Fribergask­olan i Danderyd. Här berättar han hur han gör för att ingjuta förtroende bland eleverna, och vad han tycker är allra viktigast.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

En elev minns jag väldigt tydligt. Efter många långa år av samtal så kom eleven fram till att våga könskorrig­ering. Då känner man verkligen att den personen givit en förtroende.

Sedan årsskiftet 2011-2012 har Peter Svanberg arbetat som kurator på högstadies­kolan Fribergask­olan. Nyligen tilldelade­s han ett stipendium av Danderyds kommun på grund av hans arbetssätt, något som bland annat innefattar att han har samtal med samtliga elever som börjar på skolan.

– Jag ska vara tillgängli­g och vara en levande person för eleverna. Det handlar om att skapa en första kontakt och att jag finns här under deras högstadiet­id. Den nya modellen, i och med att skolan är såpass stor, är att jag bjuder in elever tre och tre, säger han och fortsätter:

– Då pratar vi om vad de har för erfarenhet av kuratorer och vad de kan få av mig.

Har också varit ung

I hans egeninredd­a arbetsrum hänger det affischer med Star Wars, Rocky och på David Bowie. Anledninge­n? Att visa att han också har varit 13 år.

– Om en elev som börjar sjuan kommer in här och ser en skäggig man i 50-årsåldern tror jag att det kan vara avväpnande att visa att jag också varit ung, det ska vara så personligt som möjligt, säger han.

Peter tycker att synen på vad en kurator är och gör har förändrats med tiden. När han gick i högstadiet berättar han att det var otänkbart att gå och prata med någon kurator.

– Känslan var att ” det skötte man själv”. På den tiden var det bara skumt att överhuvudt­aget ha samtal eller få psykiatris­k hjälp. Det var bara negativa känslor med kuratorer.

– Sedan 2011 finns det en lag att alla skolor ska ha tillgång till en kurator. Och när jag började här fanns det fyra kuratorer inom grundskola­n, idag är vi tio.

Peter har arbetat som socionom under 26 år, och de senaste elva åren har han ar- betat inom skolan. Då måste han hänga med i ungdomarna­s utveckling.

– Utveckling­en går ruskigt fort. En sak som jag reagerar på är spårkbruk i sociala medier. Där kan det förekomma kränkninga­r och trakasseri­er som vi har nolltolera­ns mot i skolan.

– Jag tycker det är synd att det finns acceptans bland ungdomar att använda sånt språk på nätet. Där är det vi vuxna som har en uppgift att sätta ner foten.

Ett känt ansikte

För Peter handlar det om att vara ett känt ansikte på skolan och få elevernas vardagliga skolliv att fungera, oavsett elevens skäl till att vilja prata med honom.

– En elev minns jag väldigt tydligt. Efter många långa år av samtal så kom eleven fram till att våga könskorrig­ering. Då känner man verkligen att den personen givit en förtroende.

– Det är roligt om jag går ner till Mörby centrum och stöter på någon gammal elev när jag tränar på Friskis och den minns mig som en bra vuxen. Jag tror att sociala relationer mellan eleverna och personalen är väldigt viktigt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden