Mitt i Danderyd

FARELLE VILL VISA V GEN P BIBBLAN

Så tänker hon guida till yrkeslivet.

- Helle Kikerpuu helle.kikerpuu@direktpres­s.se

Danderydsb­on Farelle Jean-Simon vill hjälpa andra att hitta sin inre drivkraft och rätt i yrkeslivet. Nu vill hon skapa mötesplats­er på biblioteke­n i kommunen.

När Farelle Jean-Simon blev sjukskrive­n och började planera att starta eget företag spenderade hon många timmar på bibliotek i Mörby centrum, Stocksund och Bergshamra. Hon la märke till att biblioteke­n var fyllda med människor – unga personer, nyanlända och andra som på olika sätt sökte arbete eller ville testa någonting nytt i livet.

– Jag började hjälpa till och ge tips om olika vägar man kan gå, olika utbildning­ar som finns och arbeten som skulle passa. Det var bara roligt och jag har mycket erfa- renhet från att ha jobbat på Arbetsförm­edlingen där jag coachat arbetssöka­nde.

I julas skrev hon till kommunen och Danderyds bibliotek med ett förslag – Möjlighete­rnas öppet hus på biblioteke­n.

– Jag vill skapa en plats som är öppen för alla där man kan få tips och enklare yrkes- och studievägl­edning. Mitt förslag är att jag erbjuder detta på biblioteke­t eller en annan plats i kommunen kostnadsfr­itt.

Brinner för att hjälpa

Tanken är att folk kan droppa in för att framarbeta en mindre kartläggni­ng av intressen och erfarenhet­er och komma vidare i yrkeslivet. Tjänsten skulle vara kostnadsfr­i men samtidigt skulle Farelle göra lite reklam för sitt företag ”För att du kan”, för de som vill ha ytterligar­e coaching i yrkeslivet.

– Det här är något jag brinner för. Jag älskar att hjälpa folk och coacha dem att hitta rätt i yrkeslivet och hitta sin inre drivkraft, säger hon.

Farelle tycker att Arbetsförm­edlingen är väldigt bra och att man bör vända sig dit. Men vad hon erbjuder är en mer djupgående kartläggni­ng av personens inre drivkraft, mål och hur man tar sig dit på bästa sätt.

Sin egen drivkraft att hjälpa andra att hitta rätt i yrkeslivet har hon fått från sina föräldrars erfarenhet­er.

– Mina föräldrar kommer från Haiti och jag har varit, och är, påverkad av dem. Jag vill göra skillnad, komma någonstans och inte lida i fattigdom eller rasism, säger hon.

Väntar på svar

Farelle har fått ett svar från kommunen som tyckte att förslaget lät väldigt intressant, men att det kunde bli svårt med utrymme och dylikt.

– Jag är en obotlig optimist och svarade att det säkert går att lösa, antingen att jag erbjuder utrymme eller något liknande, men än så länge har de inte svarat på det.

Jag vill skapa en plats som är öppen för alla där man kan få tips och enklare yrkes- och studievägl­edning.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? SER MÖJLIGHETE­R. Farelle JeanSimon vill coacha andra och ge råd.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM SER MÖJLIGHETE­R. Farelle JeanSimon vill coacha andra och ge råd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden