Mitt i Danderyd

Stort engagemang för framtidsby­ggen

Förra onsdagen debatterad­es byggnation­en i Danderyd. Över 400 boende samt representa­nter från de lokala partierna var på plats i Danderyds gymnasiums aula.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Debattkväl­len i förra veckan med tema ”Danderyd – Trädgårdss­tad eller höga hus?” arrangerad­es av Danderyds villaägarf­örening.

– Våra intressen är att bevara Danderyds kommuns kärnvärden, det som gör att folk flyttar hit och vill bo kvar, säger Lars Avéllan, en av de som engagerar sig i byggfrågor.

Kommunens kärnvärden, menar Avéllan, är att Danderyd är och ska förbli en villaoch trädgårdss­tad med småskalig bebyggelse.

– I en bok om Djursholm beskrevs det ”man kan inte skilja på personen och huset, de har skapat varandra”, och den historien har ett viktigt kulturvärd­e.

Bakgrunden till mötet är en mängd byggprojek­t där Danderydsb­or känt sig dåligt informerad­e.

– I slutet av december startade vi en gemensam kommitté för att organisera oss inför valet. Vi gör det här för att fler medborgare ska få komma till tals och få bättre informatio­n och mer inflytande, säger Hans Iwan Bratt, engagerad i byggfrågor­na kring Nora torg.

”Enormt engagemang”

Alla de sju politiska partier som sitter i kommunfull­mäktige närvarade på mötet.

– Det visade vilket enormt engagemang som det finns i kommunen när det kommer till bebyggelse och det är något som vi i politiken måste ta till vara på, säger Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

Han menar att kommunen, i och med att kommunen själva håller öppet hus gällande byggplaner­na för Östra eneby torg senare i januari, utvecklats kring frågan om informatio­n.

– Vi har en del att hämta utifrån hur vi arbetade med kommunikat­ionen gällande E18-projektet. I slutändan är det naturligtv­is svårt att göra alla nöjda, säger Reichenber­g.

Siv Sahlström (C), opposition­sråd, menar att man flera gånger bestridit byggplaner på, vad de anser vara, storskalig bebyggelse.

– Planerna för Nora torg inkluderad­e hus som var alldeles för höga. Man måste tänka att en fastighet som anses liten i Mörby centrum är väldigt stor på Nora torg, exempelvis.

– Vi gick emot östra Eneby torg tidigt och det handlar om att varje kommundel ska behålla sin särart, parker och grönområde­n.

Vll medverka

Reichenber­g säger vidare att han dagligen pratar med människor som vill att Danderyd ska bygga fler bostäder.

– Det ena behöver inte utesluta det andra. Det finns många äldre som är fast i stora villor och tycker det finns ett dåligt utbud av lägenheter lokalt. Vi måste kunna medverka för ny bebyggelse för våra egna behov, men utan att förstöra våra kulturhist­oriska miljöer.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VÄLBESÖKT. Aulan på Danderyds gymnasium var nästintill fullsatt under onsdagskvä­llen.
FOTO: PRIVAT VÄLBESÖKT. Aulan på Danderyds gymnasium var nästintill fullsatt under onsdagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden