Mitt i Danderyd

Danderyd gör mest vinst i landet på markförsäl­jning

Att sälja exploateri­ngsmarker har under 2016 och 2017 genererat mycket pengar till Sveriges kommuner. Men den kommunen som har gjort störts vinst är Danderyd.

- Lotten Engbom Saga Lindqvist norrort@direktpres­s.se

Exploateri­ngsvinster­na för Danderyds kommun ligger klart i topp i jämförelse med resten av landets kommuner, det rapporter Dagens samhälle.

Marken som sålts under 2015 och 2016 uppgår till 332 miljoner kronor i vinst – vilket genererar 10 000 kronor per invånare.

För 2017 och 2018 räknar kommunen med att dra in 65 miljoner kronor per år.

– Vad gäller 2017 fick vi in de pengarna via de gamla markregler­ingarna, vi har sålt byggrätter för utbyggnad av Mörby centrum. Om jag inte missminner mig har det under 2017 kommit in 70 miljoner, säger Olle Reichenber­g (M), Kommunstyr­elsens ordförande.

Bra för kommunen

Olle Reichenber­g menar att vinstintäk­terna främjar kommunen markant.

– Att vi drar in pengar på exploateri­ng gör att vi kan finansiera en hel del av våra investerin­gar själva och hålla nere låneskulde­n. Det gör också att vi kan hålla nere kostnader för skattebeta­larna, säger han.

Enligt Siv Sahlström (C), opposition­sråd, höll vinsten vid markaffäre­n vid Mörby centrum på att bli mindre.

– Till en början var det tänkt att vi skulle sälja marken till ett visst pris, men jag räknade på det där och det visade sig att det var ett kraftigt underpris, så efter mycket om och men såldes marken slutligen för ett bra pris, säger hon.

– Danderyds kommun säljer marker alldeles för billigt. Den nya tennishall­en är bara ett exempel på en sådan affär.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden