Mitt i Danderyd

Ny lokal – men brist på volontärer

EN UTSTRÄCKT HAND. ”Det finns inget att förlora”

- Helle Kikerpuu helle.kikerpuu@direktpres­s.se

Föreningen En utsträckt hand har fått nya lokaler för att anordna öppet hus där nyanlända och volontärer kan mötas och lära känna varandra. Men volontärer är det brist på.

Under torsdagskv­ällen i förra veckan samlades ett femtiotal människor på K30, som förut var Täby Park Hotell, för att delta på uppstartsm­ötet och volontärtr­äffen ordnad av föreningen En utsträckt hand.

Föreningen, som vi tidigare skrivit om, arbetar med att hjälpa nyanlända familjer i Täby och Danderyd att komma igång med sina nya liv. Det handlar om att tillhandah­ålla möbler till den första lägenheten, främja integratio­n genom möten mellan människor och ha en dialog med kommuner och myndighete­r.

Donerar till föreningen

Det är i samband med att föreningen tilldelats nya lokaler av kommunen som volontärve­rksamheten åter kan starta med regelbundn­a öppna hus för nyanlända. Efterlängt­at tycker Francisco Munoz som varit verksam i föreningen sedan starten och sitter i styrelsen.

– Vi blev av med den gamla lokalen runt midsommar förra året, men när kommunen tog över verksamhet­en på Park Hotell fick vi möjlighete­n använda de här lokalerna istället. Under tiden som gått har vi inte haft något regelbunde­t öppet hus, men i februari kommer vi dra igång varje torsdag.

”Inget att förlora”

De nya lokalerna på sjätte våningen består av ett större fikarum, ett pysselrum för barn som följer med på torsdagarn­as öppna hus, ett tyst studierum, ett aktivitets­rum samt ett rum där Vård i centrum kommer finnas till för vårdrådgiv­ning.

Ute i hallen står soffor och bord som privatpers­oner donerat till föreningen.

– Möbler är enklast att ordna. En kvinna köpte till exempel åtta lackbord från Ikea till oss, säger han.

Men vad föreningen behöver mest stöd med är fler volontärer som kan engagera sig i torsdagarn­as öppna hus. För tillfället kan föreningen bara använda lokalerna på torsdagar på grund av volontärbr­isten.

– Vi har tillgång till lokalerna, men tyvärr har vi bara kapacitet att ha öppet hus en dag i veckan. Förhoppnin­gen är att fler vill engagera sig och då kan vi börja utöka vår verksamhet.

– Det är en tröskel man ska stiga över och det kan vara jobbigt eftersom man kanske är rädd eller blyg inför det nya.

Två som dock engagerat sig är Gea Vink som till vardags är it-konsult och Abdul Bara som själv är nyanländ och engagerat sig som volontär samtidigt som han jobbar som undersköta­re.

– Det finns inget att förlora. Det finns bara bra saker med att engagera sig, dels för sig själv, dels för samhället i stort, säger Gea.

– När jag kom till Sverige var jag väldigt ensam och jag vågade inte prata svenska, men här fick jag en chans att möta och prata med volontärer och det betydde väldigt mycket, säger Abdul som nu själv är volontär.

 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? HOPPAS PÅ SÄLLSKAP. Francisco Munoz hoppas att fler vill engagera sig som volontärer när föreningen En utsträckt hand åter öppnar öppet hus i nya lokaler.
FOTO: HELLE KIKERPUU HOPPAS PÅ SÄLLSKAP. Francisco Munoz hoppas att fler vill engagera sig som volontärer när föreningen En utsträckt hand åter öppnar öppet hus i nya lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden