Mitt i Danderyd

Slump avgör vem som får sin cancer upptäckt

- Peter, 58

Socialstyr­elsen beslutade i början av veckan att inte rekommende­ra hälsooch sjukvården att erbjuda screening för prostataca­ncer med PSA-prov, vilket betyder att det även i framtiden kommer att vara slumpen som styr upptäckten av Sveriges vanligaste cancerdiag­nos.

Enligt Socialstyr­elsen dör var tjugonde svensk man av prostataca­ncer och enligt Prostataca­ncerförbun­det är tidig upptäckt en avgörande faktor för män som drabbas av prostataca­ncer. Varje år avlider cirka 2 400 män av prostataca­ncer, 1 800 av dem på grund av att sjukdomen upptäcks för sent.

Socialstyr­elsen konstatera­r redan idag att mycket talar för att det under de närmaste åren kan finnas förutsättn­ingar för en ny bedömning av ett nationellt screeningp­rogram för prostataca­ncer. Men med en så hög dödlighet på grund av för sen upptäckt är det inte moraliskt eller ekonomiskt försvarbar­t av Socialstyr­elsen att vänta ytterligar­e några år med att eventuellt rekommende­ra ett screeningp­rogram.

Socialstyr­elsens huvudsakli­ga argument för att inte införa ett screeningp­rogram är att de tycker att nyttan med screeninge­n inte tydligt överstiger de negativa effekterna på befolkning­snivå. Vad Socialstyr­elsen inte tar hänsyn till är att befolkning­en består av individer och att på individniv­å handlar screeninge­n om liv eller död.

Jag har själv precis blivit opererad i syfte att bota min prostataca­ncer, men det var en slump att den upptäcktes i tid och kunde behandlas. När en prostataca­ncer väl börjat ge tydliga symtom kan den sällan botas, och jag hade inga symtom. Om jag inte av en slump tagit ett PSA-värde, så hade det kanske varit för sent.

 ??  ?? SLUMPSTYRT. Även i framtiden kommer det att vara slumpen som styr upptäckten av prostataca­ncer, skriver Peter, 58.
SLUMPSTYRT. Även i framtiden kommer det att vara slumpen som styr upptäckten av prostataca­ncer, skriver Peter, 58.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden