Mitt i Danderyd

Elever har gjort bok om psykisk ohälsa

Gymnasieel­ever på Danderyds gymnasium har gått ihop och gjort en bok om psykisk ohälsa. Nu hoppas de kunna sprida ett viktigt budskap.

- Saga Lindqvist saga.lindqvist@direktpres­s.se

I höstas startade eleverna Filip Fajerson, Alexandra Ah lq vist, Carl Westerberg, Evelina Jonsson och Emilia Andr é n på Danderyds gymnasium UF företaget Bright Mind. Tillsamman­s har de jobbat fram boken ” TANKAR?! – en bok om psykisk ohälsa”.

– Det pratas mer och mer om psykisk ohälsa idag, och det märks att det blir vanligare att folk drabbas. Därför tänkte vi att det var perfekt att försöka vara med och påverka, säger Evelina Jonsson, en av grundarna till företaget.

Med hjälp av tjejerna som driver Ångestpodd­en, en podcast som ligger på topplistan i Sverige, har eleverna fått hjälp att utveckla sin bokidé.

– De berättade på sina sociala medier om att vi ville skriva en bok som skulle innehålla berättelse­r om psykisk ohälsa. Och då fick vi in massa berättelse­r från folk som har varit drabbade och det är bland annat dessa berättelse­r som utgör boken, säger Evelina Jonsson.

Flera olika ämnen

Boken består av sex kapitel som alla behandlar olika ämnen på temat.

– Vi har exempelvis ett kapitel som handlar om ätstörning­ar, ett annat handlar om självskade­beteende och så vidare. Just kapitlet om självskade­beteende tycker vi är extra viktigt då det kapitlet handlar om självskade­sex som man inte hör om så ofta, säger Evelina Jonsson. Emilia Andrén fyller i: – Man har ju kommit i kontakt med att folk skär sig för att skada sig själv. Men man har aldrig riktigt förstått att några har sex för att skada sig själv. Vi har fått ett helt annat perspektiv som är väldigt viktigt.

Fått positiv respons

Och folk i elevernas omgivning har varit enormt positivt inställda till UF-företaget.

– Folk säger liksom: ”Gud va bra att ni orkar”, ”Så viktigt”. Vi har verkligen bara fått bra respons på detta. Så kul!

Hur kändes det att läsa alla berättelse­r som kom in?

– Det var jobbigt att läsa. Man inser hur dåligt folk faktiskt mår. Vi fick en verklighet­sbild och känner att vi nu ännu mer vill påverka. Vi måste sprida ämnet och göra så att folk vågar prata om det, säger Evelina Jonsson. Carl Westerberg tar vid: – Jag håller med. Jag har fått ett helt annan perspektiv. Och jag tror att folk kommer förstå bättre om man läser dessa berättelse­r. Många texter som vi fått in är väldigt gripande.

Boken går att köpa via Bright Minds UF:s hemsida.

Vi har fått ett helt annat perspektiv som är väldigt viktigt.

 ??  ??
 ??  ?? ”Jag vet hur tårar smakar, jag vet hur läppar ler och jag vet hur kroppen skakar när man inte orkar mer”
Boken går att köpa via Bright Minds UF:s hemsida. ELEVERNA ÄR ENIGA. Kapitlet om självskade­beteende, där sex som ett självskade­beteende lyfts upp,...
”Jag vet hur tårar smakar, jag vet hur läppar ler och jag vet hur kroppen skakar när man inte orkar mer” Boken går att köpa via Bright Minds UF:s hemsida. ELEVERNA ÄR ENIGA. Kapitlet om självskade­beteende, där sex som ett självskade­beteende lyfts upp,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden