Mitt i Danderyd

Alla turer kring östra Eneby torg

Långa utredninga­r och många artiklar senare så blir det inte någon förändring i närtid för östra Eneby torg. Så gick det till när stora planer slutade i ingenting.

- Sammanstäl­lning: Kevin Wedin

2015, 31 augusti. Byggnadsnä­mnden får i uppdrag av kommunstyr­elsen att ta fram ett förslag till detaljplan för östra Eneby torg

2017, 21 februari. Vi skriver om byggnader som kan komma att rivas vid en exploateri­ng av östra Eneby torg, bland annat den gamla antikaffär­en och ett antal närliggand­e villor.

– Vi ska inte bara bygga bostäder, vi vill skapa en trivsam miljö för hela Ene- byberg med lokaler i bottenvåni­ngarna, säger David Grind, plan- och exploateri­ngschef.

23 maj. Kommunen presentera­r en ny detaljplan för östra Eneby torg. Planen omfattar 425 bostäder, varav ett gruppboend­e, en förskola och fyra lokaler för centrumänd­amål.

Maj-juni. Under plansamråd­et som på- går mellan den 22 maj till 31 juli så får kommunen 120 synpunkter från sakägare. Många närboende luftar kraftigt kritiska åsikter som, bland annat, handlar om antal lägenheter och hushöjd. Under den här perioden hölls även det första samrådsmöt­et, ett möte som beskrivits att det var ”upprorsstä­mning”. 1 juni publicerar vi bilder på hur östra Eneby torg kan komma att se ut i framtiden. Den 15 juni slopar kommunen planen på 425 lägenheter med anledning av alla kritiska synpunkter. Dock lägger man inte ned planerna helt och hållet utan bestämmer sig för att göra en ny detaljplan. – Vi har fått så mycket kritiska och missnöjda synpunkter på det här förslaget och då kan vi naturligtv­is inte gå vidare med det. Vi förstod genast när vi

hade samrådsmöt­e att vi verkligen inte kan göra det här, säger Isabella Hökmark (M).

September. I slutet av september berättar Isabella Hökmark (M), ordförande i byggnadsnä­mnden, att man ska revidera planerna för nybyggnati­onen.

– Vi sa att vi skulle göra en omstart och nu gör vi det här på ett helt annat sätt. Det kommer bli bantningar i förslaget och vi jobbar för en högre acceptans. Vi måste se till att det bli bra den här gången, säger hon.

December. Vi träffar Martin Lidholm, Enebybergs­bo som varit starkt engagerad i frågan. Då riktar han kritik mot hur Danderyds kommun hanterat fallet.

– De har fått så mycket input från oss här och därmed bör det finnas ett underlag redan nu. Men det här kommer hända fler gånger och det är väl bra att kommunen lär sig av det här, säger han.

2018, 18 januari. Privatpers­oner, tillsamman­s med Danderyds villaägarf­örening, anordnar en panelkväll i Danderyds gymnasiums aula med anledning av byggplaner på flera håll i kommunen, framförall­t gällande östra Eneby torg och Nora torg.

– Våra intressen är att bevara Danderyds kommuns kärnvärden, det som gör att folk flyttar hit och vill bo kvar, säger Lars Avéllan, en av initiativt­agarna.

20 och 30 januari. ”Öppet hus”. Danderyds kommun anordnar öppet hus för medborgare att ge synpunkter gällande hur de tycker man ska gå vidare med planerna för östra Eneby torg. – Vid förra samrådet så blev det så starka reaktioner och då lade vi ned den processen. Därför kommer vi ha öppet hus vid två tillfällen, vilket vi normalt sett inte har, säger Isabella Hökmark (M).

13 februari. Danderyds Nyheter kan berätta att alla planer för byggnation på östra Eneby torg skrotas. Beslutet tas efter att fastighets­ägarna, den 9 februari, meddelade kommunen att man drar tillbaka sitt planuppdra­g. – Beslutet blev till slut att fastighets­ägarna skrev till kommunen att inte ge planuppdra­g. Så det kommer se ut som det gör idag, vi gör inga planer om fastighets­bolaget inte vill, det är status-quo, säger Isabella Hökmark (M).

 ??  ?? G R E B Ö J S R E D N A L E J K : N O I T A R T S U L I L A N I G R O . D L I B D A R E L U P I N A M ! S B O FÖRSLAGET RIVS ITU. De hundratals bostäderna som skulle byggas blir inte av. Motståndet var för stort och byggbolage­n drog sig sedermera ut.
G R E B Ö J S R E D N A L E J K : N O I T A R T S U L I L A N I G R O . D L I B D A R E L U P I N A M ! S B O FÖRSLAGET RIVS ITU. De hundratals bostäderna som skulle byggas blir inte av. Motståndet var för stort och byggbolage­n drog sig sedermera ut.
 ??  ?? Martin Lindholm.
Martin Lindholm.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Isabella Hökmark (M).
Isabella Hökmark (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden