Mitt i Danderyd

De har en fruktsam deal med Ica

Fyra elever på Tibble gymnasium uppmärksam­made hur mycket mat som slängs från matbutiker­na. Genom sitt ungdomsför­etaget Refruit uf gör de nu fruktchips av Icas rester.

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Det går hand i hand med överkonsum­tion. Vi kan inte göra något åt att folk köper för mycket mat

I höstas skulle Tibble-eleverna Patrica Woolford och Astrid Legernaes, båda 18 år, starta ett eget UF- företag. Båda tjejerna arbetade då i matbutik och kom genom sina erfarenhet­er därifrån på sin idé.

– Jag jobbar på Coop i Arninge och bevittnar ett stort matsvinn. Det är mycket som slängs, säger Patricia.

– Kött och sådant blir ofta dåligt men frukt som slängs är inte alltid för att den är dålig, utan de kan vara lite kantstötta bara, säger Astrid.

Nappade på idén

I början av september tog de därför kontakt med flera matbutiker för att höra om de kunde få till ett samarbete och hämta upp frukt som inte går att sälja. Fredrik Mauritz, Ica-handlare på Ica Kvantum i Täby centrum, nappade.

– Jag har kört UF-företag själv, även om det var 19 år sedan. Sen är själva produkten väldigt aktuell, utifrån var vi är i dag med matsvinnet, säger Fredrik.

– Fredrik är även vår rådgivare och det har hjälpt jättemycke­t, säger Patricia.

Tar bort det dåliga

Nu får Refruit UF, som också består av Markus Éldeus Sörman och Oskar Hallenheim, hämta stora lådor med frukt. Sedan tar de bort det som är dåligt på frukten, mest äpplen, och gör fruktchips av resten.

I egentillve­rkade förpacknin­gar säljer de sedan chipsen, som de marknadsfö­r hårdast via Facebook och Instagram. Målet just nu är att chipsen en dag ska finnas på hyllorna på Ica i Täby centrum.

Gick trögt i början

Även om deras idé nu har hyllats, och de har fått bra respons på tävlingar de ställt upp i, kändes intresset ljummet till en början.

– Vi gjorde en marknadsun­dersökning först, men det var inget jättestort intresse för att vara ärlig. Men vi brann för idén och ville testa den ändå, säger Patricia.

– Det går hand i hand med överkonsum­tion. Vi kan inte göra något åt att folk köper för mycket mat, men det vi i stället kan göra är att ta de vara på de här frukterna som inte är säljduglig­a, säger Astrid.

Att avveckla företaget ingår i kursen, men sedan hoppas Patricia och Astrid att starta upp företaget igen.

– Vår plan är att köpa in fler frukttorka­re och ha dem i en större lokal, säger Astrid.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? REFRUTERIN­GSPROJEKT. Astrid Legernaes, Fredrik Mauritz och Patrica Woolford har ett fruktsamar­bete.
FOTO: LOTTEN ENGBOM REFRUTERIN­GSPROJEKT. Astrid Legernaes, Fredrik Mauritz och Patrica Woolford har ett fruktsamar­bete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden