Mitt i Danderyd

Tvingas bo i halvfärdig­t hus

UTDRAGET. Bygghärvan har pågått sedan 2011: ”Situatione­n är pykiskt påfrestand­e”

- Robin Högberg Lotten Engbom

Utbyggnade­n av nyköpta villan blev snart en riktig huvudvärk för Täbybon Amir Nowrouzi, som sågar kommunens bygglovsha­ntering.

Först skulle det inte vara något problem att flytta garaget.

Det var 2011 som familjen på Stockholms­vägen ansökte om lov att bygga ut villan, något som man beviljades samma år.

Men en förutsättn­ing för tillbyggna­den, som innefattar en balkong, var att flytta på garaget som också står på tomten. Enligt Amir Nowrouzi utlovade den dåvarande bygglovsch­efen muntligt att detta skulle vara okej.

Åren gick och det dröjde innan familjen började bygga. Under byggproces­sens gång får dock Amir veta att han måste få bygglovet för garaget på den nya platsen svart på vitt. Han sänder in en ansökan. Och det är här problemen börjar.

Kommunen beviljar honom nämligen inte lov, ett beslut som senare även fastslås av mark- och miljööverd­omstolen.

– Först skulle det inte vara några problem att flytta garaget. Sedan har man hävdat att det bara får finnas en byggnad, en huvudbyggn­ad, på tomten, säger Amir Nowrouzi.

”Har haft fem år”

Under samma period ber han att kommunen ska komma och titta på tillbyggna­den men slutbevis kunde då inte ges.

– Dokumentat­ion som lämnats till oss var bristfälli­g, så vi kunde inte bevilja slutbevis. Ärendet avslutades efter mer än fem år utan slutbevis och då får man inte bygga vidare, säger Senad Glamocak, bygglovsch­ef i Täby kommun. Enligt Amir Nowrouzi är tillbyggna­den klar, förutom balkongen och trappan, som inte kan byggas så länge garaget står kvar. Han anser att handläggar­en plötsligt blev svår att nå.

– Vi fick ingen återkoppli­ng på flera månader och ingen annan kunde hjälpa oss i ärendet eller säga när handläggar­en skulle vara tillbaka. Men när handläggar­en kom tillbaka i augusti 2016 fick vi beskedet att bygglovet gått ut och inte gick att förlänga, säger Amir Nowrouzi. Täby kommun igen: – När man beviljas lov så gäller det i fem år enligt plan- och bygglagen. Sökande har haft fem år på sig att bygga. Säger man att man inte kommer i kontakt med någon på fem år, det är lite orimligt, säger Senad Glamocak.

För att summera situatione­n i en trasslig historia: Amir och hans familj står med en halvfärdig utbyggnad som de inte får fortsätta, med ett garage som han måste riva för att kunna bygga klart men samtidigt utan lov för att bygga ett garage på en ny plats.

Men än är det faktiskt inte helt kört. I april förra året kom en ny ansökan om uppförande av om- och tillbyggna­d av huvudbyggn­aden och även garaget kan få ett ja.

– De har inte fått nej på det, de har ansökt om båda två och vi har tittat på det där med garaget på tjänsteman­nanivå och vi förbereder tjänsteytt­rande som ska skickas på beslut till stadsbyggn­adsnämnden, säger Senad Glamocak.

Amir Nowrouzi och hans fru håller tummarna.

– Situatione­n är psykiskt påfrestand­e. Vi bor här mitt i kaoset. Våra döttrar kan inte ta hem kompisar och vi kan inte ta hem gäster.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TRÅNGT. Innan familjen får flytta ut i den större utbyggda delen måste de bo i den trängre ursprungli­ga delen av huset.
TRÅNGT. Innan familjen får flytta ut i den större utbyggda delen måste de bo i den trängre ursprungli­ga delen av huset.
 ??  ?? PÅ GÅNG. Trappan ingår i den nya tillbyggna­den av huset som inte är klar.
PÅ GÅNG. Trappan ingår i den nya tillbyggna­den av huset som inte är klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden