Mitt i Danderyd

FIXA EGEN SÄKERHET.

”En naturlig utveckling till följd av resurbrist till vardagsbro­tten”

-

I Norrort börjar allt fler anlita ronderande väktare eller sätta upp övervaknin­gskameror på sina hus. En ökad känsla av otrygghet, många inbrott och att färre brott klaras upp gör att privatpers­oner väljer att skydda sig på egen bekostnad.

I Danderyd och Täby har vi tidigare skrivit om boende som går ihop och anlitar vaktbolag, som ska rondera i villaområd­ena.

– Man har förståelse för att polisens resurser är begränsade och de kommer inte kunna tillgodose den typ av säkerhet vi efterfråga­r. Sen finns det de som tycker att det är överdrivet, sa Veronica Högfeldt Mikelsen, till Täby Nyheter i november.

Patric Norberg, boende i Norrort, har tre olika platser som han bevakar med hjälp av kamera. Han behöver skapa trygghet både på sitt företag och i hemmet.

Kritisk

Han är kritisk till förändring­en i samhället och menar att det handlar om mer än att bara undvika att bli bestulen.

– Det stora problemet är väl att hela säkerhetss­trukturen försämrats med färre po- liser, säger han. Inga lokala poliser och dålig eller ingen kontroll på vad som förs ut över gränserna, vilket gör att Sverige är ett paradis för internatio­nella tjuvar som åker på tjuvturnée­r, säger han och fortsätter:

– Så problemet är ju betydligt mycket större än att ”bara bli bestulen”. Det är ju hela vår struktur som mer eller mindre tagits bort.

Vad tycker du om att du själv får stå för kostnaden?

– Att jag bekostar exempelvis mitt egna larm i hemmet har jag fått göra i alla tider. Nu är det dock en rimlig i kostnad mot vad det var första gången jag installera­de larm det är ju tack vare att utveckling­en gått framåt.

– Jag har larm både för att förhoppnin­gsvis få ha mina grejer i fred men kanske främst för att försäkring­arna inte gäller annars, iallafall inte på företaget, poängterar han.

Nekad hjälp

Vallentuna­bon Håkan Wahlström ser utveckling­en mot stängda bostadsomr­åde (gated communitie­s) som mycket möjlig framöver.

– Ser vi till det området som jag bor i i dag, så är det absolut möjligt att inhägna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden