Mitt i Danderyd

Man gick genom isen

– elever ryckte in

- Helle Kikerpuu

19-åriga Stella Watkins och Tor Fahraeus hade lektion på Pråmen i hamnen när de såg en man och hund på isen.

– Jag tittade på dem och tänkte att det var lite dumt att han var ute på isen som var så tunn, det var ju till och med rinnande vatten precis utanför hamnen, säger Stella.

Just som de tittar ut genom fönstret och iakttar mannen försvinner han genom isen.

– Det gick snabbt. Vi såg honom bara försvinna, säger Tor.

Stella knappade direkt in 112. Samtidigt sprang Tor bort och ropade till lärarna Erik Ivarsson, Marcus Gunnari och Thomas Billow, som var i hamnen och fixade med båtarna, att en man gått igenom isen.

De tre lärarna var snabbt på väg i båt. Samtidigt hade läraren Daniel Lindefors tagit sig ner på isen med torrdräkt på sig och var halvvägs framme när båten kom fram.

Mannen drogs upp, varpå hunden ramlade i men räddades. När mannen var i båten tog de av honom skridskorn­a och isdubbarna för att sedan placera honom i en så kallad termossäck som de tagit med sig.

– Han sa att han inte frös så mycket, bara om händerna och fötterna. Men han var lite skamsen, jag tror det första han sa när vi kom fram var ”det här var ju pinsamt”, säger Erik Ivarsson.

– Men så är det ju med hypotermi, man känner inte någon kyla, tillägger Daniel Lindefors.

Kunde ha gått väldigt illa

Från Pråmen såg Stella och Tor händelsen.

– Han var i vattnet i 15 minuter och 40 sekunder. Jag pratade med larmcentra­len till att jag såg räddningst­jänsten komma fram och precis då fick de upp honom i båten, säger Stella.

Daniel Lindefors pratat om vad som kunde ha hänt om eleverna inte hade reagerat.

– Hade de inte larmat vet jag inte hur det hade gått. Och hade de inte varskott oss, utan väntat på rädd- ningstjäns­ten, hade mannen varit kvar i minst 10 minuter till, säger Daniel.

Hade inte eleverna sett mannen på isen innan han gick igenom hade det också kunnat gå väldigt illa.

– När han hade gått igenom såg man honom knappt. Vi frågade personal i matsalen efteråt, men de hade inte sett någonting alls, säger Tor.

Stolt över eleverna

Bara några dagar tidigare hade eleverna haft övningar om olyckors på isen och hur man ska gå till väga. Både Stella och Tor menar att deras utbildning förberett dem på att hantera situatione­n på rätt sätt.

– Man såg ju att han försökte ta sig upp på fel håll och att det inte gick. Man ska ju ta sig upp där man gick igenom eftersom isen där antagligen är stark nog att hålla en, säger Tor.

För Stella var det också enkelt att ge larmcentra­len en position.

– Det har vi fått lära oss är väldigt viktigt. Både för att lokalisera honom i stunden, men också i fall han skulle försvinna under isen.

 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? SNABB INSATS. Tack vare elevernas snabba reaktion och lärarnas ingripande var mannen räddad från isvaken efter en kvart.
FOTO: HELLE KIKERPUU SNABB INSATS. Tack vare elevernas snabba reaktion och lärarnas ingripande var mannen räddad från isvaken efter en kvart.
 ??  ?? Stella och Tor ute på Pråmen visar var mannen gick igenom isen.
Stella och Tor ute på Pråmen visar var mannen gick igenom isen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden