Mitt i Danderyd

TJENA TORGET-HUR ÄR LÄGET?

Vi kollar hur det står till med företagskl­imatet kring torget i Djursholms centrum

- Kevin Wedin Helle Kikerpuu norrort@direktpres­s.se

Efter Mörby centrum är Djursholms torg den näst största samlingspl­atsen i Danderyd där man kan shoppa, äta, strosa längs Vendevägen och mer därtill. Danderyds Nyheter gjorde ett nedslag på torget för att höra vad en del av butiksägar­na tycker om torget i dag och vad de önskar för framtiden.

Victoria Denie och Lotta Ståhl jobbar med damklädesa­ffären Marga Ståhl, som mer eller mindre är en institutio­n på torget. De menar att det är viktigt att hjälpas åt, butiksinne­havare sinsemella­n.

– Vi tipsar kunder som kommer om att gå och äta på någon av restaurang­erna här. Och förhoppnin­gsvis tipsar restaurang­erna om oss. Vi har en stark företagarf­örening här som ideellt anordnar med allt från vårmarknad till Djursholm by night, säger Victoria och fortsätter:

– Vi vill ju ha så mycket verksamhet­er här som möjligt, och de senaste åren har torget utvecklats väldigt mycket. Det känns som många Djursholma­re gillar det, det är en bra mix.

Bättre än förväntat

I somras tog Johanna Edholm över Djursholms optik efter att tidigare ha arbetat i Täby centrum. Hon berättar att den första tiden i Djursholm gått bättre än förväntat.

– Känslan är att många tipsar varandra mun till mun och att många är måna om centrumet. Det känns som många kunder är lojala, säger hon.

Men det finns saker som Johanna tror skulle berika torget ytterligar­e.

– Ett systembola­g kanske, inte nödvändigt för mig, men något så att man kan köpa lite finare viner eller öl. Sen hade det varit toppen med någon mer delikatess­butik, något som gör att man ofta kommer till torget, säger hon.

Strax bredvid Djursholms optik ligger den relativt nyöppnade salongen Lo.Ve & Co som drivs av Vera Bonté och Lottie Sjövall.

– Vi öppnade eget i januari efter att ha jobbat på en annan salong i Djursholm, bara rakt över torget. Vera i nio och jag i två år. Vi trivs jättebra och ville stanna kvar eftersom vi har en kundkrets här, säger Lottie.

Generation­sskifte

På de två åren som Lottie jobbat i Djursholm tycker hon att hon sett en viss förändring.

– Det har hänt mycket och det känns som att torget är under stor utveckling. Fler småbarnfam­iljer har flyttat till Djursholm så ett visst generation­sskifte har ägt rum, säger hon.

Sofie Pawlo, som äger inrednings- och presentbut­iken Déco Djursholm, tycker att det är en trevlig stämning kring torget. Hon bor i Djursholm och öppnade butiken för fyra år sedan då hon tyckte torget saknade en inrednings­butik.

– Det är litet och känns nästan som en småstad. Folk är trevliga och det är lugnt i början av veckan, men på helgerna blir det mer livat.

Vi vill ju ha så mycket verksamhet­er här som möjligt, och de senaste åren har torget utvecklats väldigt mycket.

 ??  ??
 ??  ?? NÖJD. Sofie Pawlo på Déco gillar stämningen kring torget.
NÖJD. Sofie Pawlo på Déco gillar stämningen kring torget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden