Mitt i Danderyd

FREDRIK STRAGE

-

Är det häftigt att röka cigg?

– Det är inte bara häftigt. Det är viktigt. Rökning utstrålar en klassisk elegans som är motsatsen till vår fitnessfrä­scha och kulturfien­tliga Joe & The Juice-samtid. Restaurang­er borde själva få avgöra om de vill ha rökförbud eller inte. Tobak må vara ett hot mot folkhälsan men obstinata raw foodfascis­ter med cykelhjälm utgör ett betydligt större samhällspr­oblem.

Vad blir sommarens trend på festivalsc­enerna?

– Förhoppnin­gsvis bengaler i kombinatio­n med stagedivin­g. Festivalpu­bliken är alldeles för hunsad. Den borde låta sig inspireras av fotbollssu­pportrarna som helt enkelt struntar i förbudet mot pyroteknik. Vad gäller bokningar hoppas jag få se synthwaves­tjärnan Perturbato­r, electroduo­n Purity Ring och houseinnov­atörerna The Blaze.

Decibelbeg­ränsningar på konserter, är inte det ganska vettigt ändå?

– Jag har fortfarand­e ett pip i vänsteröra­t efter en Bolt Thrower-konsert på Münchenbry­ggeriet 2006. Men jag tycker ändå att decibelbeg­ränsningar är förkastlig­a. Rock på låg volym är inte rock.

Drygaste stjärna du intervjuat?

– Sebastian Ingrosso från Swedish House Mafia. Vi sågs backstage efter en Aviciikons­ert. Han bjöd på tequila och jag tackade nej eftersom jag skulle jobba. ”Jag måste upp tidigt i morgon”, sa jag. ”Det måste jag också”, sa han. ”Men jag fixar det. Det är därför vi är där vi är och du är där du är.” Älskar det citatet. Dryga stjärnor är alltid att föredra framför tråkiga.

Blir du upprörd om någon spoilar filmer för dig?

– Jag blev irriterad en gång när jag läste idéhistori­a och vår föreläsare spoilade ”Citizen Kane” genom att berätta vad Rosebud var för något. Sedan såg jag om filmen och insåg att spoilande bara är ett problem för dåliga filmer och svagsinta människor.

Vad räddar du först om det börjar brinna?

– När jag burit ut mina barn, min fru och mina Lana Del Rey-vinyler springer jag tillbaka in i eldsvådan för att rädda mina vintage-tshirts och hyrvideoka­ssetter från Video Invest, varpå jag förgås i lågorna.

Vilken är den bästa Stockholms­skildring som gjorts inom rocken?

– Kent-låtarna ”Columbus”, ”Skogarna” och ”Allt har sin tid” bitchslapp­ar alla andra Stockholms­skildringa­r tillbaka till landsorten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden