Mitt i Danderyd

De överraskad­es av kärlek när hunden Ronja försvann

- Lotten Engbom

Lars och Anita Fonds hund Ronja försvann och var borta i ett dygn. Då engagerade sig hundratals i Ronjas öde.

Det var i torsdags förra veckan som Lars och Anita Fonds hund Ronja skulle till veterinäre­n i Danderyd men rymde.

– Hon sprang upp på motorvägen men lyckades få bilarna i båda riktningar­na att stanna. Så sprang hon över motorvägen och ner på Enebybergs­sidan, säger Lars.

De sökte hela kvällen och morgonen dagen efter. Men ingen Ronja. Ägarna insåg att hon aldrig skulle kunna hitta hem till Västra Vallabrink. För att få hjälp la de ut en efterlysni­ng på Facebook - och gensvaret var större än de någonsin hade trott att det skulle bli.

– Min sonhustru sa något om att det var uppe i 850 delningar. Det är otroligt. I denna tid av kalla vindar och råhet finns det en sådan kärlek och omtanke, säger Lars och fortsätter:

– Det är helt okända människor som erbjuder hjälp. Det är inte bara fråga om ord, de erbjuder sig att komma med och leta. Jag är rörd. Det var en väldigt värme man fått från alla människor.

Lars beskriver timmarna som Ronja var borta som otäcka.

– Jag är nästan lite förvånad att det kan bli så starka känslor för en hund. Det är bara ett djur säger man ibland, men det stämmer ju inte, säger han.

På fredagsför­middagen var Anita ute i skogen och letade när hon hörde ett pip. Under en gran kröp Ronja fram.

– Det är en riktig saga. En rysare som fick ett bra avslut. Jag är glad att jag fick vara med om det här, det skadar inte att ruska om lite i känslolive­t, säger Lars.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? HEMMA. Anita och Lars med Ronja efter att hon kommit hem igen.
FOTO: LOTTEN ENGBOM HEMMA. Anita och Lars med Ronja efter att hon kommit hem igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden