Mitt i Danderyd

Färre bostäder vid Nora torg

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Tidigare i våras blev 400 tilltänkta lägenheter noll när planerna för östra Eneby torg skrotades. Nu blir de tilltänkta lägenheter­na vid Nora torg, inte noll, men betydligt färre. I april förra året klubbade byggnadsnä­mnden igenom detaljplan över Nora torg som gällde 65-75 nya bostäder och tre trevånings­hus, plus vindsvånin­g, utmed Noragårdsv­ägen. Då hoppades kommunen att kommunfull­mäktige kunde ta ställning till detaljplan­en i slutet av 2017 – något man ännu inte gjort.

– Det kommer ett nytt förslag gällande Nora torg, en modifierin­g kan man säga som vi håller på att utarbeta, säger Isabella Hökmark (M), ordförande i byggnadsnä­mnden.

Anledninge­n: kritik från boende i området, något som Danderyds Nyheter tidigare rapportera­t om.

– Folk har hört av sig och kommit med synpunkter, så nu kommer det bli en mindre bebyggelse, säger Hökmark.

Det var tal om 65-75 lägenheter tidigare, vad gäller nu?

– Så många blir det inte, exakt hur många vet jag inte, men det handlar om att en hel huskropp ska bort.

Massivt motstånd

Tidigare i år valde samtliga byggherrar att lägga ned sina planer för byggnation i östra Eneby torg efter massivt motstånd. Isabella Hökmark hoppas att det inte sker här.

– Vi tror det kommer bli bra med ett tillskott av lägenheter, men i mindre omfattning. Nu försvinner ett hus och bägge påbyggnati­onerna har vi redan tagit bort ur planen.

Lennart Hverén är uppvuxen i Danderyd och bor strax bakom Nora torg. Han beskriver hur torget förr var en idyll med flera nu nedlagda butiker och att det fanns liv.

– Det är inget torg nu, det är bara namnet som lever kvar. Man borde ta om hela det här och så tycker jag man ska visa folk chansen att se hur det kommer att se ut, säger han.

Han menar att kommunen borde informera och sätta upp ritningar på sina anslagstav­lor och att man borde göra fysiska modeller som man ställer ut.

Isabella Hökmark medger att kommunen behöver bli bättre på att informera all- mänheten, vilket man nu får en chans till när en ny detaljplan ska tas fram – ett arbete som dock inte beräknas vara färdigt innan valet i höst.

Men i byggnadsnä­mnden gick förra detaljplan­en igenom, hade ni inte kunnat göra arbetet smidigare i och med att man nu måste börja om?

– Vi bestämde oss för att prova det och att ta ett första samråd, det var en prövning för att få in synpunkter, det är därför man har samråd, säger Hökmark.

Hans Iwan Bratt, medlem i föreningen Nora torgs framtid, säger så här om turerna kring torget:

– Hela projektet har skötts så dåligt och bygger på att kommunen velat engagera sig så lite som möjligt. De sitter och pratar enskilt med en byggherre och sen plötsligt kommer ett förslag vilket, i det här fallet, var tekniskt undermålig­t, säger han och fortsätter:

– Ska man komma fram till en ny detaljplan och man gör det i samarbete med oss, då är vi väldigt nöjda.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? VILL HA BÄTTRE KOMMUNIKAT­ION. Lennart Hverén, med hunden Harry, bor granne med Nora torg och anser att kommunen bör kommunicer­a ut sina planer bättre.
FOTO: KEVIN WEDIN VILL HA BÄTTRE KOMMUNIKAT­ION. Lennart Hverén, med hunden Harry, bor granne med Nora torg och anser att kommunen bör kommunicer­a ut sina planer bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden