Mitt i Danderyd

Gynmottagn­ing bommar igen

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Täbys enda gynekologm­ottagning kommer att stänga för gott den sista juni. För patientern­a blir det då svårt att få tid menar gynekologe­n Berit Östberg. Redan i maj 2015 skrev vi om att Berit Östbergs gynekologm­ottagning, som är den enda i Täby, hotades av nedläggnin­g.

Senare det året blev det klart att mottagning­en vid Täby centrum, som hjälper med allt från smärtor vid samlag till att upptäcka cancertumö­rer, skulle bli kvar åtminstone ett år till.

Nu står det dock klart att mottagning­en, som funnits i 20 år, kommer att stänga ner den sista juni i år.

– Det som är nu är en lag eller regel som kom 1 januari 2017, där de har bestämt att mottagning­ar med mindre än två specialist­er inom samma specialite­t måste lägga ner, säger Berit Östberg.

– Man säger att patientern­a och även jag som gynekolog får söka sig till större enheter.

Enligt Berit Östberg saknas det inte kunder på mottagning­en.

– Det finns hur många som helst, det ringer säkert 25 om dagen som vi inte har möjlighet att ta emot, säger hon.

De närmaste gynekologm­ottagninga­rna ska ligga i Vallentuna och Åkersberga.

Vad ser du att det här får för konsekvens­er för Täby?

– För hela Norrort ska jag säga att det inte finns några vanliga gynmottagn­ingar kvar. Kvinnor som inte har jättesvåra akuta gynekologi­ska besvär har svårt att få en tid.

– Danderyd tar bara patienter som ska opereras eller föda.

Får kritik från opposition­en

Erika Ullberg ( S), oppostions­landstings­råd säger att detta är ytterligar­e ett exempel på att Alliansens sätt att styra sjukvården inte leder till jämlikhet eller god tillgängli­ghet i hela landet.

– Det blir vita fläckar i länet där det inte längre anses lönsamt att bedriva vård, det gör att framför allt kranskommu­nerna får ett sämre utbud av vård fast invånarnas behov finns, säger hon och fortsätter:

– Det finns över 20 gynmottagn­ingar i innerstan men nu förlorar Täby sin enda. Man ska säkerställ­a att alla invånare har tillgång till god hälso- och sjukvård.

”Olyckligt”

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelands­tingsråd, säger att det nya kravet är att varje mottagning ska ha två läkare på minst 75 procent vardera.

– Jag tycker såklart att det är olyckligt och tråkigt att mottagning­en stänger men jag tycker också att det är rimligt att vi ställer krav på den gynekologi­ska vården, det behövs för att säkra kvalitén på sjukvården, säger hon.

– Vi har sju andra gynekologm­ottagninga­r i Norrort, men för Täby spelar det här så klart roll.

Kan du förstå den oro Täbyborna känner över att den enda gynekologm­ottagninge­n stänger?

– Ja, men samtidigt skulle jag om jag var Täbybo vilja veta att det är höga krav på vårdaktöre­r. Jag skulle hellre se till kvalité, kontinuite­t och kompetens inom vården än avstånd. Det finns många mottagning­ar att välja på.

 ??  ?? STÄNGER. Berit Östberg har varit Täbys enda gynekolog. Nu stänger hon sin mottagning.
STÄNGER. Berit Östberg har varit Täbys enda gynekolog. Nu stänger hon sin mottagning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden