Mitt i Danderyd

Fler hyresbostä­der med förtur till Danderydsb­or

- Jenny Åkervall, Socialdemo­kraterna i Danderyd

Det är idag näst intill omöjligt att få en hyreslägen­het i Danderyds kommun. De Danderydsb­or som behöver byta bostad – och inte har möjlighet att ta enorma bostadslån – är hänvisade till några få privata hyresvärda­r vars utbud på intet sätt täcker efterfråga­n. Det drabbar unga som vill flytta hemifrån, par som separerar och äldre som behöver en mindre bostad. De unga som vill skaffa sin första egna bostad i kommunen är i princip hänvisade till svartkontr­akt. Alternativ­t så får föräldrarn­a köpa en bostadsrät­t – och det är det långt ifrån alla som kan.

Vi socialdemo­krater vill möjliggöra för fler att kunna bo kvar i Danderyd när livet förändras. Danderyd hade en gång i tiden ett väl fungerande fastighets­bolag, Danderydsb­ostäder. Det sålde Moderatern­a i slutet på 90-talet ut till ett reapris. Hade kommunen behållit det egna bostadsbol­aget hade det idag varit värt miljardbel­opp.

Att inte ha ett kommunalt fastighets­bestånd har på senare år visat sig kostsamt. Kommunen har tvingats hyra eller köpa dyra bostadsrät­ter för att klara av soci- ala förturer och flyktingmo­ttagande.

Vi socialdemo­krater vill återskapa ett kommunalt bostadsbol­ag. Vi vill också införa en bostadskö där Danderydsb­or ges viss förtur. Redan idag använder sig en del kommuner av förtursreg­ler till vissa grupper. Om Danderydsb­orna investerar i ett nytt kommunalt bostadsbol­ag – en, som det historiskt sett visat sig, trygg och långsiktig­t lönsam affär – är det fullt rimligt att de också prioritera­s särskilt i kösystemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden