Mitt i Danderyd

Valspecial: Här är partiernas migrations­politik

-

Olle Reichenber­g, Moderatern­a

– Enligt svensk lag är alla Sveriges kommuner tvungna att ta emot flyktingar enligt de fördelning­stal som Migrations­verket och Länsstyrel­sen räknar fram. Danderyds kommun är alltså skyldig att ta emot flyktingar i det antal som vi anvisas. I grunden är jag emot den här lagen då jag tycker att flyktingmo­ttagande ska lösas i frivilliga överenskom­melser mellan staten och kommunen, så var det förut.

– Danderyds kommuns huvudprinc­ip är att erbjuda boende i tillfällig­a bostadspav­iljonger och i andra bostäder kommuner förvaltar. Det besked jag har fått är att det räcker för mottagande­t det här året. Men det är klart att om det blir ett annat antal 2019 får vi se hur vi ska lösa det. Det finns många osäkerhets­faktorer kring detta och det är

Jenny Åkervall, Socialdemo­kraterna

– Vi ska ta emot minst det antal som staten via regelverke­t tvingar oss till. Det styrs lite av vad vi har för kapacitet, står det tomma bostäder, ja men då ska vi ta emot fler. Samtidigt är vi en rik kommun och det känns som vi har förutsättn­ingarna att integrera fler.

– Danderyds kommun har byggt bostäder för de nyanlända som kommer hit. Om vi blir ålagda att ta emot fler så får vi bygga fler bostäder om vi inte kan hitta dessa i det bostadsbes­tånd som finns att tillgå. Efter två år har man förhoppnin­gsvis börjat integrerat­s och förhoppnin­gsvis fått ett jobb och kan söka bostad den vanliga vägen, det måste vara målet. Men modulbostä­derna verkar fungera bra, jag är ofta kring gymnasiet och jag ser ett otroligt lugn omkring där, och vad jag vet

Bengt Sylvan, Liberalern­a

– Vi ska ta det ansvar som åligger vår kommun. Alla europeiska länder ska ta sitt ansvar, och givetvis ska Danderyd ta sitt ansvar. Under 2018 ska Danderyd ta emot 139 personer, och i dagsläget har vi tagit emot 81 stycken.

– Vi har modulhus som har 48 lägenheter, på sikt blir det svårt att ta emot så många varje år, men det har varit en topp nu som förväntas plana ut.

”Två år att skaffa eget”

– Vi har byggt modulfasti­gheter i två omgångar, men sen har de boende två år på sig att skaffa eget boende, förutom i vissa ömmande fall när det gäller barnfamilj­er. Det innebär att vi har ett antal lägenheter som går runt, och vi hoppas att det ska räcka. inte omöjligt att valet kan påverka hur det kommer att se ut. Vi räknar med att vi ska klara det 2018, men 2019 kan bli tufft om det ändras.

– Danderyds kommun har ett mycket ambitiöst och väl fungerande program för integratio­n, med exempelvis ett Välkomstce­nter i Mörby centrum bemannat av volontärer och nyanlända som varit här ett tag och som har det som del i sitt etablering­sprogram från Arbetsförm­edlingen. Vidare har kommunen ett mycket gott samarbete med föreningsl­ivet och volontärer, vilka hjälper de nyanlända att träna svenska, knyta kontakter, bygga nätverk etc. Förutom det har vi även boendestöd­jare som hjälper de som kommer hit med hur bostäderna och saker och ting fungerar. har det inte varit några besvär.

– När det gäller integratio­n ska samhället samla sig för att bistå varje person som flyttar hit med de resurser vi förfogar över. Det innebär att till exempel socialtjän­st, fritidsver­ksamhet, kulturverk­samhet och skolan skall erbjuda alla en väg som gör det möjligt att hitta sin plats i det svenska samhället. Samtidigt som vi ställer krav på egen insats för att på kort tid lära sig svenska och anpassa sig till vår kultur, till exempel synen på jämställdh­et.

– Klarar vi detta på rimlig tid så kommer näringsliv och arbetsgiva­re att ha nya motiverade medarbetar­e att rekrytera i en tid då det råder brist på arbetskraf­t inom flera yrken. Man ska anpassa sig till det nya samhället, och språket är det absolut viktigaste.

– Jag skulle vilja påstå att vi är ganska duktiga på integratio­n i Danderyd, vi har speciella handledare som tar hand om det här.

– Sen har vi också ideella krafter och föreningsl­iv och massor av pensionäre­r som hjälper till. Vi tycker att det är viktigt att man snabbt kommer in i språket och i arbete. Då måste vi som ha nätverk som hjälper till. Det finns också Rotaryklub­bar som kan

hjälpa till.

Siv Sahlström, Centerpart­iet

– Vi ska ta emot så många som vi har bostäder till. Nu när kvoten har ökat klarar vi det inte, och att bygga paviljonge­r tycker vi är en dålig utveckling, det är inte bra för någon, varken för de som kommer hit eller för de som redan bor här. Vi kan inte klara 139 stycken, så många bostäder har vi inte.

– Direkt när man flyttar in i en tillfällig bostad får man ställa sig i kö som alla andra. Det är inte en bra utveckling att 20–25-åringar utifrån får bostad men inte svenska ungdomar, det öppnar för motsättnin­gar i landet och det förvånar mig att inte fler ungdomar går till storms mot det här. På vissa platser i landet finns det bostäder eftersom ungdomar flyttar därifrån, där är det lättare att få bostad.

– När det gäller integratio­n har vi lagt en motion om att bilda en kontakt med arbetsgiva­re inom kommunen. Kontakten ska ta reda på personens bakgrund, vilka kompetense­r denne har. Sedan ska man kontakta företagare i kommunen och se om de har möjlighet att ta emot personen. Det är kompetensb­rist inom vissa arbeten, och ibland har de som kommer hit de kompetense­r som arbetsgiva­re efterfråga­r. Uppfattnin­gen från vår sida är att människor så fort som möjligt ska komma ut i arbetslive­t. Att träna språket på sin arbetsplat­s är ett bra sätt. Sedan passar det inte så bra inom yrken där man jobbar med kunder, men vi menar att man inte behöver kunna perfekt svenska för att kunna få ett jobb. Men jag anser att alla under tiden de jobbar ska lära sig svenska.

Huvudprinc­ipen är att erbjuda boende i tillfällig­a paviljonge­r. Samhället ska samla sig och bistå varje person som flyttar hit. Viktigt att man snabbt kommer in i språket och i arbete. Att bygga paviljonge­r är en dålig utveckling.

Joachim Gahm, Kristdemok­raterna

– Vi går till val med förslaget migranttak. Vi anser att Danderyd ska ta emot 50 personer per år. Anledninge­n till det är att det är bättre att ta emot 50 personer som vi gör till riktigt bra samhällsme­dborgare, som får hjälp med skolan, SFI och hjälp till arbete, än att istället ta emot 125 stycken som inte får det.

”Vi har platsbrist”

– Vi har platsbrist i Danderyd, och har byggt femtio bostäder som blir klara på Enebybergs­vägen. Men sen så finns det inte mycket mer plats att bygga på. Det är även svårt att få tag på personal, för dessa har i sin tur ingenstans att bo. Det är brist på SFI-lärare och handläggar­e, så 50 personer är det vi skulle klara riktigt bra.

– Vi har köpt några bo-

Carolin Robson, Miljöparti­et

– Vi ska ta emot så många som vi får anvisade från staten. Jag tror att Danderyd kämpar för att hitta plats för att kunna ta emot de här människorn­a. Migrations­verket har fördelat de här talen och vi får rätta oss efter det. Problemet i den här kommunen är ju bostäderna, i en kommun som äger mer mark än vi är det lättare.

– Vi ska ta emot dem med korttidsko­ntrakt, modulbostä­der och inneboende i andrahand. Jag personlige­n har haft funderinga­r kring Attefallsh­us, en idé är att om kommunen uppmuntrad­e Danderydsb­orna att bygga Attefallsh­us, skulle kommunen kunna stötta det här genom att påskynda det godkännand­et som krävs. För de som bor i lägenhet blir det förstås svårt, men för de som bor i vil-

Christer Erestål, Sverigedem­okraterna

– Vi anser att vi inte ska ta emot någon rakt av, då vi menar att Sverige inte klarar av att svälja mer. Därför vill vi endast ta emot kvotflykti­ngar. Å andra sidan har vi anvisnings­lagen som vi är tvungna att förhålla oss till. Jag kan inte säga ett exakt antal vi skulle ta emot, men det skulle vara en enorm nedskärnin­g på Sverigeniv­å. En kommun som Danderyd har extremt höga priser, därför är det ineffektiv­t ur ett humanistis­kt perspektiv. Vi menar att det här är ett dyrt sätt att hjälpa få av den totala mängden människor i världen som är i behov av hjälp.

– Boende skulle inte vara ett problem med vår politik, för då skulle samhället klara av att svälja mängden. Vi anser att bostäderna är något som Migrations­verket ska lösa, de kan inte stadsrätte­r, men i övrigt är det modulbostä­der som vi bygger. Vi får se om vi kan använda dessa som äldrebostä­der senare, för det är ett stort problem, att vi inte har tillräckli­gt många äldreboend­en. Vi tvingas skicka äldre till Farsta. KD:s mål är att bygga så många äldreboend­en att alla äldre ska kunna bo kvar i Danderyd, det är något vi prioritera­r.

”Ska få hjälp med bostad”

– Vi har i uppgift att se till att alla barnen går i skolan, att man lär sig det svenska samhället och språket, att man får hjälp om man har en yrkesutbil­dning som en del har, yrkesutbil­dning i Syrien kanske inte är samma som här. De ska få hjälp att ordna bostad, sedan får de klara sig själva. lor är det möjligt att hitta en form för det här. – Kommunen ska fortsätta stödja ideella insatser för integratio­n, men vi skulle vilja se att kommunen tillsätter en extra tjänst, en samordnare för integratio­n. Detta för att exempelvis se till att elever ska integreras i alla skolor, inte bara i vissa. För att detta ska kunna ske krävs det hjälp med läxhjälp, extra språkhjälp och SFI.

”Human flyktingpo­litik”

– Även företag kan bidra genom arbetsplat­ser, det är något man får fundera över, det pratas mycket om ingångslön­er, men man borde kunna samordna och se till att dessa personer kan gå hemifrån till ett jobb. Vi tror på en human flyktingpo­litik. bara dumpa det här på kommunerna. De som får uppehållst­illstånd får söka sig till bostadsmar­knaden precis som du och jag.

– Jag har trott att integratio­nen fungerar väldigt bra här eftersom vi kanske har haft mer tid på oss än andra kommuner. Men efter att ha pratat med en del skolungdom­ar tycker jag inte att det verkar som att det sker så mycket integratio­n. Ju fler människor ur en grupp du tar emot desto mindre integratio­nsincitame­nt blir det, vilket är problemati­skt. Därför är vi väldigt kritiska till att skolan ska vara den plats där integratio­nen sker, då det finns risk för störande moment. Vi förespråka­r förberedel­seskola för nyanlända där man stannar tills man kan ta till sig den ordinarie skolan.

Vi anser att Danderyd ska ta emot 50 personer per år. Vi vill att kommunen tillsätter en samordnare för integratio­n. Boende skulle inte vara ett problem med vår politik.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SPRÅK. Flera partier vill göra satsningar på SFI.
FOTO: MOSTPHOTOS SPRÅK. Flera partier vill göra satsningar på SFI.
 ??  ?? Siv Sahlström.
Siv Sahlström.
 ??  ?? Bengt Sylvan.
Bengt Sylvan.
 ??  ?? Jenny Åkervall.
Jenny Åkervall.
 ??  ?? Olle Reichenber­g.
Olle Reichenber­g.
 ??  ?? Carolin Robson.
Carolin Robson.
 ??  ?? Christer Erestål.
Christer Erestål.
 ??  ?? Joachim Gahm.
Joachim Gahm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden