Mitt i Danderyd

Hagaskolan måste rivas – farlig miljö för barnen

Hagaskolan i Enebyberg ska rivas. Inomhusmil­jön i skolan är så dålig att det inte är värt att renovera längre menar Tekniska kontoret.

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Hagaskolan har renoverats flera gånger, sedan hösten 2017 har det handlat om problem med inomhusmil­jön. Under sommaren pågick ytterligar­e en renovering.

I samband med den upptäcktes fuktskadad­e byggdelar. När man sedan tog nya prover upptäcktes förhöjda halter av mögelspore­r.

– Man var inte färdig med renovering­en när fritidsver­ksamheten började, då släppte man in barnen i lokaler med damm. Det var förstås helt felaktigt och något som fastighets­kontoret får ta ansvar för, säger Torsten Sjögren (M), ordförande i fastighets­nämnden.

Inte värt att åtgärda

Nu menar tekniska kontoret på kommunen att det inte är värt att fortsätta undersöka och åtgärda allt som dyker upp för att få Hagaskolan i gott skick igen. Enligt tekniska kontoret är inte skolan lämplig som framtida skollokal.

Så Hagaskolan kommer att rivas?

– Ja. Det ska tas upp på kommande nämndsamma­nträde. Det formella beslutet kommer att ta några veckor, berättar Torsten Sjögren.

De 100 elever som har eva- kuerats från Hagaskolan undervisas för tillfället i lediga lokaler på Enebybergs skola, men paviljonge­r är beställda och förväntas vara inflyttnin­gsklara i slutet av oktober. Då kommer 12 paviljonge­r att bilda klassrum på två våningspla­n.

Ser över möjlighete­r

Kommunstyr­elsen kommer nu att diskutera en breddad utredning av skolsituat­ionen i Enebyberg, och Olle Reichenber­g (M), kommunstyr­elsens ordförande, säger att man tittar på möjlighete­n att bygga ytterligar­e en skola i Enebyberg.

– Tidigare har vi bara tittat på Brageskola­n och Hagaskolan men nu känner vi att det finns anledning att titta med bredare perspektiv, säger Olle Reichenber­g (M).

Han menar samtidigt att det kanske inte betyder att en ny skola behöver byggas, utan istället bygga ut vid den befintliga skolan.

Hagaskolan­s framtid ska diskuteras på kommunstyr­elsens sammanträd­e den 3 september.

Det formella beslutet kommer att ta några veckor.

 ??  ??
 ?? FOTO: DANDERYDS KOMMUN ?? STÄNGA. Hagaskolan ersätts av 12 paviljonge­r i höst.
FOTO: DANDERYDS KOMMUN STÄNGA. Hagaskolan ersätts av 12 paviljonge­r i höst.
 ??  ?? MÖGEL. I augusti hittades mögelspore­r i lokalerna i Hagaskolan. Bilden är tagen på skolan vid ett tidigare tillfälle.
MÖGEL. I augusti hittades mögelspore­r i lokalerna i Hagaskolan. Bilden är tagen på skolan vid ett tidigare tillfälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden