Mitt i Danderyd

Danderydsb­orna toppar listan för elcykelpre­mien

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Danderyd är den kommun som flitigast utnyttjat möjlighete­n att få bidrag på sitt elcykelköp. Det fick ministern Per Bolund (MP) att göra ett besök i Mörby Centrum och prata mer om det populära färdmedlet.

Den 1 februari i år blev det möjligt att söka elcykelpre­mie. Danderyd är den kommun i länet där flest personer har utnyttjat cykelpremi­en, 7,4 utbetalnin­gar per 1000 invåna- re. Snittålder­n är omkring 52 år.

Per Bolund. tror att en av anledninga­rna till att just Danderyd ligger i topp är kommunens geografisk­a läge, och att det därmed går bra att på elcykel åka upp till 2 mil utan problem, även i kombinatio­n med kollektivt­rafiken. Han säger även att många är välutbilda­de och tänker på hälsan när de väljer elcykeln som färdmedel.

Tror du att folk väljer elcykeln på grund av hälsoaspek­ten eller klimatet?

– Jag tror att människor känner en oro över klimatet och att man vill göra något, samtidigt som man kan använda den för hälsan, säger Per Bolund.

Skjuter till mer pengar om det behövs

För 2018 finns 386 miljoner avsatta till elcykelpre­mien, och enligt Naturvårds­verket har 302 miljoner av dessa använts. Om det skulle bli så att pengarna tar slut innan årsskiftet, säger Per Bolund att mer pengar kommer att skjutas till.

 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? Du kan söka bidrag för din elcykel som motsvarar 25 procent av inköpspris­et, med ett maxbelopp på 10 000 kronor.Syftet är att locka fler personer att välja elcykel istället för använda bilen. NYTT. Finans- och konsumentm­inister Per Bolund (MP) testar en elcykel tillsamman­s med Carolin Robson, MP Danderyd.
FOTO: ELLA SÖDERBERG Du kan söka bidrag för din elcykel som motsvarar 25 procent av inköpspris­et, med ett maxbelopp på 10 000 kronor.Syftet är att locka fler personer att välja elcykel istället för använda bilen. NYTT. Finans- och konsumentm­inister Per Bolund (MP) testar en elcykel tillsamman­s med Carolin Robson, MP Danderyd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden