Mitt i Danderyd

För 100 år sedan blev Polen ett självständ­igt land. Det vill Lidia Eriksson fira genom att bjuda in hela kommunen till fest.

- Ella Söderberg

Hon är född i Polen och har bott i Enebyberg i 25 år. I vintras besökte Lidia och en väninna polska ambassaden och konsulatet. Där fick de höra att man hade tänkt ordna någon form av firande. Men när de inte hörde något mer om saken, bestämde de sig själva för att ta tag i den.

– Vi ville hjälpa till, vi är gamla tanter som ville göra något. Om inte de gör något kanske vi ska? berättar Lidia Eriksson.

Och så blev det. Den 8 september mellan klockan 11-18 är alla Danderyds invånare bjudna på fest i Stocksunds scoutstuga och parken bredvid. Stocksunds scoutkår kommer att sälja korv och anordna tipspromen­ad, och det kommer att serveras både polsk och svensk mat, samt tårta med Polens flagga på.

Folkdans och hantverk

Förutom det sker flera uppträdand­en och aktivitete­r. Meningen är att besökarna ska kunna ta del av den pols- ka kulturen. På plats kommer därför polska läkare som bor och jobbar i Sverige tala, polska hundar och bilar ska visas upp, artister ska sjunga och visa upp tavlor och hantverk.

Även en polsk och en svensk folkdansgr­upp kommer att uppträda på scen, och de båda grupperna kommer att lära ut hur man dansar traditione­ll respektive polsk dans.

– Själva eventet är till för att bara ha roligt. Vi polacker bor här och har jobbat länge. Vi vill ge något tillbaka till Danderyd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden