Mitt i Danderyd

Stockholm bygger ny automatisk cykelsnurr­a

Ett automatisk ”cykelgarag­e” för säkrare parkering. Det ska det kommunala parkerings­bolaget nu testa. Det blir den första i sitt slag i landet och målet är att bygga flera i staden.

- Per Brandt

Det kommunala parkerings­bolaget Stockholm parkering har de senaste åren satsat mycket på p-platser för cyklar. Nu ska man ge sig på ett nytt grepp. En automatisk cykelautom­at. Inspiratio­nen kommer från Holland, enligt bolagets vd Christian Rockberger.

Planen är att bygga den första i ett pilotproje­kt i Ropsten. Bolaget har nu ansökt om ett tillfällig­t bygglov på fem år för att testa den.

– För 15 år sedan var vi först i Sverige med ett mekaniskt garage för bilar, det vid Rörstrands­gatan, därför tycker vi att det är kul att vara först med ett mekaniskt garage även för cyklar, säger Christian Rockberger.

Så hur funkar det? Automaten är formad som en cirkel, 5,5 meter i diameter och 1,80 hög, och ska ha plats för 24 cyklar. De som hyrt en plats får en ”nyckelbric­ka” som man öppnar med och fram snurrar den parkerade cykeln som kan rullas ut. En säkrare parkering än på gatan enligt pbolaget.

Målet är att ha den nya parkeringe­n på plats till nästa vår. Men blir testet lyckat är tanken att bygga liknande parkeringa­r på fler ställen kommande år.

Kostnaden beräknas till runt en miljon kronor, vilket p-bolaget och exploateri­ngskontore­t samfinansi­erar.

– Faller det väl ut kan det bli på fler bra platser hoppas vi. Men hur och var, om det ska vara förhyrda platser eller besökspark­ering, får utvärderin­gen visar, säger Christian Rockberger.

 ??  ?? TEST. Stockholm parkering vill testa ett automatisk­t garage för cyklar.
TEST. Stockholm parkering vill testa ett automatisk­t garage för cyklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden