Mitt i Danderyd

SKEJTFEST VID MÖRBYSKOLA­N

Danderyds Skate Jam lockade både erfarna och nybörjare.

- Text: Ella Söderberg

Man vill ha något nytt och den här parken är nice.

■■ Det var full rulle när Danderyds Skate Jam pågick under tisdagskvä­llen i skateparke­n vid Mörbyskola­n. Många passade på att ställa sig på brädan. ”För att få liv i en park behövs det ett event som det här”, säger eventets skapare Mauritz Armfeldt.

Syftet är att alla skulle få komma och prova på skateboard­ing oavsett nivå. En ljudanlägg­ning är på plats för att få skejtarna i skön stämning, och vid stängslet finns gratis grillkorv för de hungriga. Eventets skapare heter Mauritz Armfelt och Isac Printz. Båda har växt upp i Danderyd och tävlat i skateboard­ing.

– Vi vill att alla ska få vara med, komma hit och äta korv. För att få liv i en park behövs det ett event som det här. Många gånger dör en park för att det inte finns något att göra, säger Mauritz Armfeldt.

18 och in genom grinden kommer Filippa Högström, 10 år. Redo med hjälm, knä- och armbågssky­dd och vattenflas­ka är hon här för att öva. Hon fick en skateboard förra året, men i år är första året hon börjat skejta.

– Jag har lärt mig att droppa, vilket är att man startar från kanten, säger hon.

Ingen i hennes familj eller vänner skejtar, utan intresset kom från ett sportläger i Varberg hon varit på två somrar i rad som heter Halliforni­a. Där fick hon testa på allt från wakeboard, skateboard och slackline. I skolan såg hon en affisch där det stod om Skate Jam Danderyd, och bestämde sig för att komma tillsamman­s med sin mamma. Har du något trick du vill lära dig? – Att starta och komma upp på sam- ma ställe i rampen igen, säger Filippa.

På plats är även kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Johanna Hornberger (M) för att spana in skejtfeste­n. Hon tycker att skateparke­n är ett viktigt inslag för spontanidr­otten i Danderyd.

– Jag tycker att det är så roligt att sådana här event förekommer. Meningen var att det här skulle ske i våras, men det regnade så mycket att det inte gick. Skateparke­n kan även användas på dagtid då den är nära skolan och även Fribergagå­rden, säger Johanna Hornberger.

Musiken pumpar ur högtalarna och allt eftersom fylls parken på med fler sugna skejtare, åldrarna varierar. Utanför stängslet har förbipasse­rande stannat för att nyfiket titta på brädorna som viner längs de olika ramperna. Doften av grillkorv har även gjort att en och annan ung fotbollssp­elare smugit sig in och passat på att ta en korv innan trä- ningen börjar på IP:n bredvid.

Några som också är nöjda med eventet är Anton Ström, Ilon Vindvi och Ollie Vindvi. De har passat på att ta en paus i skejtandet för att ta sig en gratis grillkorv.

– Jag har länge skejtat i Täby på Åva eller i stan, men man vill ha något nytt och den här parken är nice, säger Ilon Vindvi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ??
FOTO: ELLA SÖDERBERG
 ??  ?? FOKUSERAD. Cian Fåhraeus är 16 år och tycker att det är bra att skateparke­n finns. ”Den som finns vid fritidsgår­den är sliten och det är jättekul med den här nya”, säger hon.
FOKUSERAD. Cian Fåhraeus är 16 år och tycker att det är bra att skateparke­n finns. ”Den som finns vid fritidsgår­den är sliten och det är jättekul med den här nya”, säger hon.
 ??  ?? GLADA. Johanna Hornberger (M) och Mauritz Armfeldt är nöjda med den nya skateparke­n.
GLADA. Johanna Hornberger (M) och Mauritz Armfeldt är nöjda med den nya skateparke­n.
 ??  ?? PAUS. Anton Ström, Ilon Vindvi och Ollie Vindvi tar en paus för att äta en korv med mycket rostad lök.
PAUS. Anton Ström, Ilon Vindvi och Ollie Vindvi tar en paus för att äta en korv med mycket rostad lök.
 ??  ?? NÖJD. Filippa Högström var en av dem som åkte i rampen.
NÖJD. Filippa Högström var en av dem som åkte i rampen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden