Mitt i Danderyd

DET STORA V GBR KET

Danderyd vs Täby:

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Det var i början av oktober som Danderyds politiker uttryckte sig om problem på vägarna i Danderyd, för att många Täbybor ”smitåker”. I stället vill de ha ut trafiken på E18 redan i Täby. Något som rört upp känslor.

– Alla vill leda ut trafiken på större vägar och har vi då E18 så vill vi naturligtv­is att Täbybor tar den in till stan, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden i Danderyd.

Opposition­srådet Siv Sahlström ( C) står fast vid att Enebybergs­vägen inte är till för genomfarts­trafik.

– Vi har E18 som vi släpper igenom all trafik på och då tycker vi att man lika gärna kan åka ut på den. Det är det vi hållit på med i många, många år, att Täby ska avleda trafiken så att de kommer ut på E18 redan norr om Enebyberg, säger hon.

”Ingen lokalgata”

Siv Sahlström säger att hon inte förstår varför Täbybor är så upprörda.

– Jag förstår inte varför de ska köra genom Enebyberg. Det måste väl ändå vara en ganska marginell skillnad hur mycket längre det är att köra ut på E18 i Täby.

Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden i Täby, förstår dock upprördhet­en mycket väl. Han påpekar att Enebybergs­vägen tidigare var en statlig väg.

– Numera är det kommunalt väghållara­nsvar men det är ingen lokalgata. Vi tycker att det är orimligt att vi inte kan hitta ett bättre samarbete. Jag blir riktigt förbannad, ni pratar om ” smittrafik”. Det blir så löjligt att vi bråkar, säger han.

– Det är ni som bråkar med oss, inflikar Siv Sahlström.

Vill göra en studie

Algernon vill få till en stråkstudi­e som ser över hela Enebybergs­vägen och Täbyvägen.

– Jag tycker att det ska vara möjligt att ta sig fram med buss, bil och cykel. Det sistnämnda är det enda som fungerar i rusningsti­d på

Vi tycker att det är orimligt att vi inte kan hitta ett bättre samarbete. Jag blir riktigt förbannad

Enebybergs­vägen. Jag har hela kommunstyr­elsen i Täby bakom mig i att det ni gör är oacceptabe­lt, säger han.

Bengt Sylvan tycker att Täby kommun gjort liknande åtgärder.

– Ni har gjort liknande saker på Enhagsväge­n och Turebergsv­ägen, placerat ut chikaner och smalnat av vägen för att få ner hastighete­n där, säger han.

– Vi har gjort det på Turebergsv­ägen och det blev inte bra, så vi kommer förmodlige­n göra om det, säger Johan Algernon.

Oro för kollektivt­rafiken

Något som Johan Algernon lyfter som ett oroande pro- blem är kollektivt­rafiken, som också fastnar i köer på Enebybergs­vägen. Han påpekar att busstrafik­en kanske ska dras ut på E18 och inte gå igenom Enebyberg.

– Kanske att man kan ta bort 613 ut till E18. Tycker Täbyborna att det är en bra lösning får vi kanske titta på det, säger Bengt Sylvan.

Johan Algernon säger återigen att det måste till ett samarbete mellan Täby och Danderyd.

– Vi kan konstatera att vi har ett problem som drabbar båda kommunerna. Det finns inget annat sätt att lösa det än att samarbeta, säger han.

Att göra om Enebybergs­vägen har både Bengt Sylvan och Siv Sahlström sagt nej till. Nu kan dock Bengt Sylvan tänka sig att se över vissa delar.

– Rödljusen skulle man kanske kunna trimma, eller ta bort dem och göra en rondell. Stråkstudi­en, klart vi kan titta på den, det vore väl dumt annars, säger han.

Men Siv Sahlström är fortsatt inställd på att lösningen är att trafiken leds ut på E18 norr om Enebyberg.

– Vi är valda av Danderydsb­orna. Det kan inte vara rimligt att vi ska ha en motorled som delar Danderyd mitt itu och sedan ha en genomfarts­led genom Enebyberg.

 ??  ??
 ??  ?? SAMTAL. Bengt Sylvan, Johan Algernon och Siv Sahlströms träffades för att ”prata ut” om Enebybergs­vägen.
SAMTAL. Bengt Sylvan, Johan Algernon och Siv Sahlströms träffades för att ”prata ut” om Enebybergs­vägen.
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? 13 oktober. 6 oktober.
FOTO: MARIA SVENSSON 13 oktober. 6 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden