Mitt i Danderyd

Solsysteme­ts fader besökte Mars i Mörby Centrum

- Hege Hellström

Visste du att Mars ligger i Mörby centrum? Allt tack vare två astronomii­ntresserad­e herrar som grundade Sweden Solar System.

Gösta Gahm har en god vän, Nils Brenning, som ofta cyklar vid Globen.

– Nisse funderade på vad som skulle hända om Globen fick represente­ra solen och man skalade ner solsysteme­t, säger Gösta Gahm, professor emeritus i astronomi vid Stockholms universite­t.

Det här var på 90-talet och en dag bestämde sig vännerna: ”Vi kör”. Med hjälp av en gummisnodd, gem och kartor över Stockholm och Sverige kom de fram till var planeterna hamnar och hur stora de blir i relation till Globen, skala 1:20 miljoner.

– Vad vi inte anade var hur bra det skulle bli, många av planeterna hamnade på institutio­ner, affärscent­ra och i parker, säger Gösta Gahm.

Vännerna kallade projektet Sweden Solar System, och en av planeterna ligger precis vid Åhléns nedre ingång.

Jupiter snart färdig

Det är Heikki Haapanen, järnsmed, som förr drev företag i Danderyd, som skapat modellen av Mars. Den röda färgen kommer sig av att planeten innehåller stora mängder järnoxid, alltså rost.

Nu är de flesta planeter i systemet klara, utom Jupiter som snart ska stå färdig i Sky City på Arlanda. Saturnus ska byggas i Uppsala, med imponerand­e 14 meters bredd.

– Men det har också tillkommit andra himlakropp­ar, som en mängd dvärgplane­ter bortom Pluto. Ja förresten Pluto räknas ju inte längre som planet, säger Gösta Gahm.

Han tycker att Sweden Solar System också visar på proportion­erna i solsysteme­t – jämför Globen med Mars i Mörby, eller med asteroiden Vesta vid Åvaskolan, som inte är större än en liten boll.

”Fundera på rymden”

Att det skulle bli astronomi för Gösta Gahm var ingen självklarh­et.

– Jag var intressera­d så där som många är i 14-årsåldern, jag funderade på rymden. Men det försvann så som det brukar försvinna.

Men en dag hamnade han på observator­iet i Saltsjöbad­en, och fick ett jobb där.

– Jag fick fem kronor i timmen och trivdes bra med kollegorna. Sedan bara rulllade det på. Det var ett bananskal.

För närvarande finns över 20 modeller av planeter, asteroider och kometer på plats från Karlshamn och Malmö i söder till Kiruna i norr.

– Projektet kunde förverklig­as tack vara entusiasme­n och intresset från alla inblandade värdar. Skolklasse­r besöker modellerna, och många turister far från modell till modell, säger Gösta Gahm.

– Och i somras var ett polskt tv-team här och filmade varenda modell. Det är världens största modell av solsysteme­t och har fått en plats i Guinness rekordbok.

Vad vi inte anade var hur bra det skulle bli, många av planeterna hamnade på institutio­ner, affärscent­ra och i parker.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? MARSMÄNNIS­KA. Gösta Gahm är ”pappa” till många planeter runt om i Sverige. Mars ligger i Mörby centrum.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM MARSMÄNNIS­KA. Gösta Gahm är ”pappa” till många planeter runt om i Sverige. Mars ligger i Mörby centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden