Mitt i Danderyd

Är det jul – nu igen?

Knappt har du vant dig vid hösten så är det november, vintertid, snålblåst och mörker. Tur då att julen börjar tidigt i Stockholm! Det gör i alla fall julmarknad­erna runt om i stan. Vi har samlat ett gäng tips.

-

STANS ÄLDSTA – OCH SVERIGES

Stockholms och Sveriges äldsta julmarknad äger som vanligt rum på Stortorget i Gamla stan. Här hittar du 41 bodar där det säljs allt från karameller, konstsmide, julkorvar, hantverk, sockervadd, keramik till mycket mycker mer.

När: Varje dag från lördag 24:e november till söndag 23:e december, klockan 11.00– 18.00.

Var: Stortorget i Gamla stan.

STUDENTALS­TER PÅ LIDINGÖ

Studentern­a på Malmstens arrangerar skolans första julmarknad. Här kommer man kunna köpa allt från möbler, hantverk och designprod­ukter till hembakade kakor. Allt tillverkat av studentern­a på skolan. Det erbjudas rundvandri­ngar av skolans lokaler och workshops med lärare och elever. I studentern­as fik kan man köpa glögg, julmust och hembakat. Det kommer även finnas en utställnin­g gjord av eleverna.

När: Lördag 24 november och söndag 25 november klockan 11.00–16.00.

Var: Malmstens, Larsbergsv­ägen 8.

JULKULOR OCH FIKA I SOLNA

På folkets hus julmarknad i Solna hittar du julsmycken, julgransku­lor, smörknivar, tygkassar, ullfigurer med mera. Fika finns till försäljnin­g i kaféet.

När: Lördag 24 november klockan 11.00– 14.00

Var: Solna Folkets Hus, Skytteholm­svägen 2.

TRADITIONS­ENLIGT PÅ SKANSEN

Skansens julmarknad är en obruten tradition sedan 1903. Kom i julstämnin­g bland dekora- tioner, godsaker, julklappar, halmslöjd och annat hantverk. Du kan även delta i julpyssel, dansa runt granen och se hur julen firades förr. Är du hungrig finns kolbullar, viltburgar­e och munkar till försäljnin­g.

När: 24-25 november, 1-2, 8-9, 15-16 december klockan 10.00–16.00.

Var: Skansen, Djurgårdss­lätten 49-51.

KVINNLIGT HANTVERK

Julmarknad med Handkraft Kvinnokraf­t är i år större än någonsin med 70 utställare. Här hittar du hantverk gjort med omsorg om miljö och människa. Silversmyc­ken, hudvård, återbruk, keramik, trähantver­k, lädersömna­d, chokladpra­liner, systerskap och gemenskap. Vad mer kan man önska sig till jul?

När: Söndag 25 november från klocka 11.00.

Var: Kraken, Rökerigata­n 1.

VÄNLIGT I TÄBY

”En Vänlig Julmarknad på Täby Torg” heter det när det ordnas småskaligt, närproduce­rat, ekologiskt och hantverksm­ässigt i Norrort. Här finns honung och gårdsmejer­iets ost, ekologiska julkransar och bagarns bästa bröd. Julklappar från småskaliga desig- ners och antik- och vintagesam­lare. Dessutom massor mat, eld och julig musik. Programmet fylls på under hela hösten. När: Söndag 25 november. Var: Täby torg.

TRADITIONE­LLT I KUNGLIG MILJÖ

Svensk jultraditi­on i dagarna tre. Se de kungliga vagnarna som används vid statsbesök, titta på kungens hästar och kika in i smedjan. Ett 70-tal hantverkar­e finns på plats. Delikatess­er till försäljnin­g.

När: fredag 30 november klockan 12–19, 1 december klockan 10–18 och söndag 2 december klockan 10–17.

Var: Hovstallet, Väpnargata­n 1.

DEKORERAD FÄNGELSEGÅ­RD

För andra året anordnar Långholmen Hotell och Restaurang en egen julmarknad. Det blir utställare, aktivitete­r och kafé på en stämningsf­ullt juldekorer­ad gård.

När: lördag 1 december och söndag 2 december.

Var: Gamla fängelset på Långholmen.

SCHYSST PÅ ABF-HUSET

Schysst Jul är en julmarknad arrangerad av Svalorna Latinameri­ka, där alla deltagande organisati­oner säljer varor som är tillverkad­e med hänsyn till människor och miljö. Syftet är att ge ett rättvist och hållbart alternativ till den vanliga julhandeln. När: Lördag 1 december, söndag 2 december. Var: ABF-huset, Sveavägen 41.

KONSTFACKS MARKNAD

Julmarknad­en på Konstfack är en årlig händelse, där studenter från alla institutio­ner säljer skulpturer, måleri, keramik, glas, smycken, textilier, kläder, dekoration­er, och annat. Det finns också ett café där du kan köpa fika, samt en workshop där barn och vuxna kan göra egen konst. 10 kronor i entré, det går bra att swisha.

När: Lördag 1 december och söndag 2 december klockan 10:00-17:00.

Var: Konstfack, LM Ericssons väg 14.

JULIGT PÅ DJURGÅRDEN

Julmarknad i Ferdinand Bobergs sekelskift­espalats på Djurgården. Ta del av konstvisni­ngar, körkonsert, jultallrik från matkreatör­en Monika Ahlberg och en välfylld museibutik.

När: Lördag 1 december och söndag 2 december klockan 12.00–17.00.

Var: Thielska galleriet, Sjötullsba­cken 8.

NY DESIGN

Nästa generation stora svenska designers har du chans att handla av när Beckmans studenter ordnar julmarknad.

När: Lördag 8 december och 9 december klockan 10.00–17.00.

Var: Beckmans designhögs­kola, Brahegatan 10.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GAMMAL I GAMET. Julmarknad­en i Gamla stan är landets äldsta.
FOTO: MOSTPHOTOS GAMMAL I GAMET. Julmarknad­en i Gamla stan är landets äldsta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden