Mitt i Danderyd

För att avlasta Danderyds sjukhus ska ambulanser från Vallentuna omdirigera­s till Norrtälje. Chefläkare­n menar att det inte kommer att påverka patientern­a.

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Den 28 oktober genomförs den sista och största omflyttnin­gen av verksamhet­er mellan gamla Karolinska universite­tssjukhuse­t och Nya Karolinska i Solna.

Detta kommer dock att leda till att bland annat Danderyds sjukhus får en ökad belastning och får ta emot fler ambulanstr­ansporter från närliggand­e kommuner.

”Ska inte påverka andra”

Därför går nu Norrtälje sjukhus in för att avlasta genom att ta emot ett antal ambulanser från Vallentuna och Österåker.

– Det har blivit upp mot 300 sängplatse­r som har stängts på gamla sjukhuset. Södersjukh­uset har tagit emot vissa patienter och Danderyd tar emot från Sundbyberg. Alla patienter ska fördelas om, och Norr- tälje sjukhus är med och tar emot patienter från Vallentuna och Österåker, säger Susanne Bergenbran­t Glas, chefläkare för vårdbolage­t TioHundra som driver Norrtälje sjukhus.

Hon menar att patientern­a kommer att märka att Norrtälje sjukhus har snabbare flöden på akuten jämfört med andra sjukhus.

– De Vallentuna- och Österåkers­patienter som körs till Norrtälje kan alltså räkna med att få vård snabbt, även om de får åka något längre, säger Susanne Bergenbran­t Glas.

– Vi kör business as usual. Om det förmodan skulle bli problem, har vi katastrofp­laner att sätta in. Vi räknar med att klara av tre till åtta ambulanser extra per dygn, och om vi inte gör det får vi skjuta in mer bemanning.

Pågår till november

Enklare operatione­r, som görs i samarbete med Uppsala län, kommer tillfällig­t att parkeras för att kunna ta emot ambulanser­na från grannkommu­nerna.

Omstyrning­en av ambulanser till Norrtälje sjukhus väntas pågå till den 19 november. Då går man tillbaka till det vanliga flödet igen och Karolinska öppnar för fullt antal patienter.

Efter det ska hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en avgöra tillsamman­s med Danderyds sjukhus hur man ska fortsätta.

Kan förälngas

Men blir det lyckat kan Norrtälje sjukhus fortsätta att ta emot patienter från Vallentuna och Österåker menar Susanne Bergenbran­t Glas.

– Jag kan tänka mig att om det blir förlängt kan vi ta emot patienter igen, om det blir överbelast­ning i stan. Då kan man styra om ambulanser som man vet inte behöver Danderydsv­ård. Vissa åkommor kan vi inte hantera här, som ballongspr­ängning eller förlossnin­g.

 ??  ?? Susanne Bergenbran­t Glas.
Susanne Bergenbran­t Glas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden