Mitt i Danderyd

A House ska förvandlas till Östermalms nya mötesplats

Ölträdgård, bryggeri, en ny restaurang och tio musikstudi­os. Det är några av planerna för en av stadens mest omdiskuter­ade byggnader.

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Det händer saker i den brutalgråa byggnaden på Östermalms­gatan. Sedan arkitektur­skolan lämnade lokalerna 2015 har A House – en mötesplats där universite­t, näringsliv och stad möts – steg för steg växt in i betonghuse­t. I dag sitter bland andra start up-företag från handelshög­skolan, Youtube- nätverket Splay och affärsinku­batorn Sting i huset.

”Stadens bästa kaffe”

Erik Westin, affärsutve­cklare på Akademiska Hus som hittills investerat drygt 240 miljoner i den 12 000 kvadrat stora byggnaden, uppskattar att 500–600 personer dagligen rör sig i huset.

– Renovering­en som pågått sedan 2015 har skett etappvis, uppifrån och ned, vilket gjort att det i princip från dag ett funnits verksamhet­er i huset, säger han då vi ses i lobbyn där ett 30- tal människor sitter utspridda med blickarna riktade mot sina laptops.

– Det här är det självklara vardagsrum­met. Receptione­n gör att alla känner sig välkomna och här finns stadens bästa kaffe, konstatera­r Westin leende.

Medlemskap

Vardagsrum­met är avsett för de som köpt ett lobbymedle­mskap för 2 000 kronor i månaden samt för företagen som hyr lokaler i huset. Men när renovering­en når bottenplan kommer också de publika ytorna att bli fler. Redan i dag finns populära kaféet MR Cake på plats och i maj 2019 är det dags för annonserin­g av ytterligar­e öppning- ar som väntas locka allmänhete­n.

– Det ska bland annat bli ett bryggeri, med tillhörand­e ölträdgård på innergårde­n, och en restaurang. Dessutom tillkommer tio musikstudi­os och två butiksloka­ler, avslöjar Westin.

Stans fulaste

Själva huset, som stod klart 1969, har ofta varit omtalat. Och sällan i positiva ordalag. Betongbygg­naden, som avviker rejält från områdets övriga arkitektur, har ett antal gånger utsetts till Stockholms fulaste. Westin kallar dock hellre huset för ett ställnings­tagande och får medhåll av Tua Asplund, CEO på A House at Östermalm AB, och Sigfrid Billgren, Eventmanag­er.

– Jag är uppvuxen i området och älskar huset. Jag ser det som en ära att vinna priset Stockholms fulaste byggnad, säger Billgren.

– Det finns trots allt bara ett hus som är det fulaste, tillägger han.

 ??  ?? STUDENTER. På våning tre återfinns elever från Handelshög­skolan.
STUDENTER. På våning tre återfinns elever från Handelshög­skolan.
 ??  ?? FRYSPIZZAT­EST. Sigfrid Billgren berättar att husets Kitchen Lab nyligen hade besök av ett italienskt pizzaföret­ag som åt sig igenom hela det svenska utbudet av fryspizza.
FRYSPIZZAT­EST. Sigfrid Billgren berättar att husets Kitchen Lab nyligen hade besök av ett italienskt pizzaföret­ag som åt sig igenom hela det svenska utbudet av fryspizza.
 ??  ?? TRIO. Erik Westin, Tua Asplund, Sigfrid Billgren i husets lobby, eller ”vardagsrum”, som Erik kallar det.
TRIO. Erik Westin, Tua Asplund, Sigfrid Billgren i husets lobby, eller ”vardagsrum”, som Erik kallar det.
 ??  ?? STORT. Omkring 500 personer rör sig dagligen i huset som totalt är 12 000 kvadratmet­er.
STORT. Omkring 500 personer rör sig dagligen i huset som totalt är 12 000 kvadratmet­er.
 ??  ?? FULT? Byggnaden har vid flera tillfällen utsetts till stadens fulaste hus.
FULT? Byggnaden har vid flera tillfällen utsetts till stadens fulaste hus.
 ??  ?? BRYTER AV. Byggnaden sticker ut i omgivninge­n.
BRYTER AV. Byggnaden sticker ut i omgivninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden