Mitt i Danderyd

Därför kan Andreas vara bästa vårdchfen

En av finalister­na i Guldkranse­n, som ges till årets bästa vård- och omsorgsche­f, är Andreas Dahlqvist. Han är omvårdnads­chef på Tema Cancer vid KS, en avdelning som ligger på Danderyds sjukhus.

- Hege Hellström

Inne på arbetsrumm­et på Danderyds sjukhus är taklampan släckt, men en lampa på bordet sprider ett mysigt sken. Rummet tillhör sjuksköter­skan och omvårdnads­chefen Andreas Dahlqvist, som är en av finalister­na i en tävling om bästa chefen inom vård och omsorg.

– Finalistpl­atsen i Guldkranse­n är ett kvitto både för mig och vår verksamhet, att vi gör något bra. Priset må uppmärksam­ma mitt ledarskap men det är hela vårt team som har bidragit till det här, säger Andreas Dahlqvist.

Långvarig relation

Verklighet­en är tuff – här behandlas patienter med bäckencanc­er, främst är det kolorektal­cancerpati­enter som får behandling på Danderyd. Många av dem går bort i sjukdom.

Andreas Dahlqvist visar runt i lokalerna. En stor sal innehåller sängar och en station där sjuksköter­skorna kan övervaka. Här får patientern­a cellgifter eller antikroppa­r.

Hur är det att jobba med patienter med cancer?

– Jag har en bakgrund inom akut- och intensivvå­rden, så det är en kontrast. Men det är ett väldigt roligt jobb och patientnyt­tan är påtaglig. Som sjuksköter­ska får man använda sin kompetens och man har en helt annan relation till sina patienter då den varar under längre tid, säger Andreas Dahlqvist.

Att ge de anställda utrymme

Han har bara jobbat på avdelninge­n i ett år, men har redan hunnit vända en verksamhet med problem. Förr var sjuksköter­skorna mer stressade, men ändå hann de inte med lika mycket som i dag. På avdelninge­n finns nu en massagesto­l, och kurser om stress hålls av ett externt företag.

Hemlighete­n är att ge de anställda utrymme, enligt Andreas Dahlqvist.

– Man måste våga driva på de anställda, men säkerställ­a att det finns en hanterbar gräns.

För att hitta den gränsen har man anställt en undersköte­rska som tagit över en del av sjuksköter­skornas arbetsuppg­ifter. Det uppskattas av sjuksköter­skan Mandana Rostampour som gärna pratar för hela arbetsgrup­pen.

– Innan Andreas kom hade vi det så stressigt. Nu får vi göra det sjuksköter­skor ska göra, vi har chansen att vara närvarande. Det ökar arbetsgläd­jen och man känner att man gjort ett bra jobb när man går för dagen, säger hon.

En del i hemlighete­n är att påminna personalen att planera arbetsdage­n, så att tid för återhämtni­ng och mentala pauser finns.

– Återhämtni­ng är viktigt, att samla sig mentalt. Det får positiva effekter på balansen mellan privat- och yrkesliv. Det påverkar också orken att finnas för sina patienter. Egen reflektion är jättevikti­gt, säger Andreas Dahlqvist.

Han passar på att hylla sina egna chefer.

– Jag har bra kontakt med min chef som varit en stor inspiratio­n. Vi har alla samma mål, att ge så bra vård som möjligt och att ha så välmående sjuksköter­skor som möjligt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden