Mitt i Danderyd

Märtas skräck gör kryp till konst

Märta Mattsson från Djursholm har äcklats insekter sedan hon var barn. Nu använder hon riktiga insekter i sin smyckeskon­st – som ställts ut världen över och finns på Nationalmu­seum.

- Hege Hellström

Jag gick natur på Danderyds gymnasium och ville bli biolog. Men jag tyckte delar av biologin var obehagliga.

Som barn i villan i Djursholm satt Märta Mattsson på en ryamatta och tittade på en dokumentär av Lennart Nilsson. Han visade kvalster med tuggande käkar.

– De hade lagt på ett tuggljud också. Jag fick panik. Sedan dess har jag som ett inre förstoring­sglas som inte går bort. Jag tror min fobi kommer därifrån, för det är ingen i min familj som tycker insekter är äckliga, säger Märta.

Men Märta reser mycket i jobbet. Hon har ställt ut i Hong Kong, Beijing, USA, Holland med mera. Hur kommer det sig då att det blev smyckeskon­st för henne?

– Jag gick natur på Danderyds gymnasium och ville bli biolog. Men jag tyckte delar av biologin var obehagliga, som när vi skulle dissekera ett fåröga, då satt jag i ett fönster och hyperventi­lerade – det var superäckli­gt.

”En form av KBT”

Det blev inte biologi, utan en utbildning till guld- och silversmed och sedan en masterexam­en inom smyckeskon­st.

– Det blev mer att jag började titta på smycken som konstobjek­t. Och eftersom jag har fobi för insekter började jag använda mig av dem i smyckena som en form av KBT för att komma över min egen rädsla, säger Märta.

För det är riktiga insekter i Märtas smycken.

– Ja, för att få fram den där äckelattra­ktionen. Det gör smyckena mer spännande för mig också. Jag ger ett dött objekt nytt liv, ger det ett syfte. Jag omvandlar det till något vackert.

Det allra första insektssmy­cket lyder under namnet Beetlejuic­e.

– Det äckligaste jag kan tänka mig är att trampa på en insekt så att det kommer gult slem. Jag gjorde en sådan insekt, men satte dit gula diamanter i stället, säger Märta.

Det är fler än konstnären själv som tycker att det finns en attraktion. Bland annat har Nationalmu­seum har köpt fyra objekt, och i samarbete med Svenskt Tenn har Märta tagit fram en massproduc­erad serie.

De unika objekten kostar mellan 3 000 och 30 000 kronor.

– Yngre brukar ofta köpa örhängen med cikadaving­ar, som är lite billigare. Men annars är kunderna äldre kulturintr­esserade.

Djuretik på tapeten

När Märta ställer ut i Sverige blir det ofta frågor om djuretik.

– Det tycker jag är bra, utomlands blir det inte samma frågor. Synen på djur och djurhållni­ng skiljer sig verkligen åt. Jag jobbar aldrig med utrotnings­hotade djur, utan bara de djur och insekter som jag kan köpa helt lagligt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA FREDRIKSSO­N ?? INSEKTSFUL­L. Märta Mattsson gick från smycken till smyckeskon­st.
FOTO: EMMA FREDRIKSSO­N INSEKTSFUL­L. Märta Mattsson gick från smycken till smyckeskon­st.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden