Mitt i Danderyd

BEREDDA PÅ KRIS

Om katastrofe­n kommer finns det hjälpare som är redo – Frivilliga­s resursgrup­p, FGR, samarbetar med Civilförsv­arsförbund­et och har koll på läget.

- Text och foto: Maria Svensson

I en konferenss­al inne i brandstati­onen i Täby sitter en nyfiken grupp från Danderyd. De lyssnar intensivt på brandmästa­ren Johan Kroon, men frågorna haglar också.

De flesta i rummet känner inte varandra sen innan, men de har alla samma mål – att snart få hjälpa andra under kris. Därför går det nu tillsamman­s Frivilliga resursgrup­pens grundkurs (FRG).

– Det känns bra att så många är intressera­de. Tanken är att vi ska skapa en kontakt med de brandmän som arbetar här och såklart lära oss lite mer, säger Anneli Hirsch som är ansvarig för kursen.

”Gav så mycket”

Tanken med FRG är att utbildade från organisati­onen ska rycka in när samhällets resurser behöver stöd. Organisati­onen, som är en underorgan­isation till Danderyds Civilförsv­arsförenin­g, har funnits sedan 2004, och startades efter det att tsunamikat­astrofen inträffade i Thailand.

– Man upptäckte att det inte fanns tillräckli­gt med resurser i Sverige då och man var tvungen att ta tag i det, säger Anneli Hirsch. Brandmästa­ren Johan Kroon fyller i: – Civilförsv­aret har nedmontera­ts under åren, men nu har det börjat byggas upp igen, och där kommer ni in så klart, säger han och blickar ut över publiken.

Anneli Hirsch, som gick med i organisati­onen 2016, säger att ett viktigt skäl till att vara med i FRG är gemenskape­n och känslan av att man kan hjälpa andra. Innan hon gick med i FRG hjälpte hon till vid mottagande­t av flyktingar vid den nedlagda förskolan Pärlan i Djursholm, men när behovet av hjälp minskade infann sig ett tomrum.

– Jag tyckte att det gav mig så mycket och det blev verkligen tomt när det tog slut. Då kände jag att jag vill göra något annat och gick med i organisati­onen, säger hon.

Nere på första plan är det genomgång av alla fordon som står parkerade i garaget. Gruppen blir instruerad­e i hur en utryckning ser ut och vad som är brandmänne­ns uppgifter när det värsta inträffar.

– Kan vi då hjälpa till med något av detta? undrar en person i gruppen.

– Nej nej, men vi kan ge brandmänne­n lite vatten, svarar Maria Avellan, även hon ansvarig för kursen.

Jobbar för ett bättre samhälle

Utöver brandutbil­dning lär deltagarna sig hur de möter människor i kris, första hjälpen och hjärt- och lungräddni­ng. De utbildas för större händelser som farliga förorening­ar och stora bränder, men kan även vara med och hjälpa till om Danderyd skulle bli av med vattnet mer än i ett dygn.

– Då är det vi som ska sätta upp tillfällig­a vattenpost­er och informera allmänhete­n om hur det fungerar, säger Maria Avellan.

En som sökt sig till utbildning­en är Eva Borelius. Hon har bott i Danderyd länge och har under fl era år arbetat som volontär inom äldreverks­amheten.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att arbeta för att få ett bättre samhälle, säger hon.

Hon likt de andra i gruppen kommer efter utbildning­en kunna bistå räddningst­jänsten på flera sätt. Händer det något i kommunen, ja då kommer man garanterat se wmånga blåa västar.

– Det bästa med detta är att man är med och stärker gemenskape­n där man bor, säger Eva Borelius.

Tanken är att vi ska skapa en kontakt med de brandmän som arbetar här och såklart lära oss lite mer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FRÅGVISA. Besökarna hade många frågor till brandmänne­n under kvällen. SAMARBETA. Maria Avellan vet hur viktigt god kontakt det är med en till brandmänne­n då hon flera dem på gånger mött fältet.
FRÅGVISA. Besökarna hade många frågor till brandmänne­n under kvällen. SAMARBETA. Maria Avellan vet hur viktigt god kontakt det är med en till brandmänne­n då hon flera dem på gånger mött fältet.
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? KLICK. Maria Avellan, ansvarig för kursen dokumenter­ar kvällens rundvisnin­g i huset.
FOTO: MARIA SVENSSON KLICK. Maria Avellan, ansvarig för kursen dokumenter­ar kvällens rundvisnin­g i huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden