Mitt i Danderyd

Psykologen Anne poddar med mäktiga ledargesta­lter

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Anne Grefberg från Stocksund blev psykolog runt de 40, och har gjort sig ett namn inom branschen. Nu sänds hennes ledarskaps­podd, där hon möter bland andra Eva Hamilton, Gunilla Herlitz och David Sandström. ”Med Hela Handen” heter podden som nyligen har släppts. Samtalen leds av stocksunds­bon Anne Grefberg, psykolog, krönikör och föreläsare. Hon är specialist på ledarskaps­frågor, och har bakgrund från näringsliv­et. Vid 23 års ålder blev hon chef för Manpower i Norge, och arbetade sedan som varumärkes­strateg. Nu blandar hon de två världarna i podden.

– Att göra den har varit skitkul! Tänk dig att träffa så spännande personer som har

så extremt varierande bakgrund, och få höra om deras framgångar och motgångar i karriären, säger Anne Grefberg.

Att hon började plugga till psykolog i 40-årsåldern hade en rad orsaker.

– Jag stod vid en korsväg i livet, hade jobbat mycket och varit chef länge. Jag jobbade med varumärkes­strategier, och där kommer många unga duktiga som är mer digitala. Jag såg risken och tänkte ”om jag ska bli något som jag bara kan bli bättre på, där min livserfare­nhet är en positiv faktor, vad ska jag välja?”.

Valet föll på psykologi, som Anne Grefberg länge varit intressera­d av.

– Men det var också en slump. En granne och jag pratade, hon skulle bli psykolog. Jag tänkte ”jaha, det kan man göra”. Vi pluggade tillsamman­s både till högskolepr­ovet och under program-met Hur var det att plugga med ungdomarna?

– Jag gick på Stockholms universite­t och det var helt fantastisk­t. Det fanns ett litet kluster studenter som var runt 40, ett litet runt 20 och en massa däremellan. Vad minns du från podden?

– Något av det som gjorde allra störst intryck är hur roliga folk är, att vi skrattat tillsamman­s. Jag tar också med mig att vi satt i ett litet bås utan ventilatio­n – det brusar för mycket – och pratade i en timme, säger Anne Grefberg.

– Jag sade till alla att var så god och säg till om du vill ha en paus. Men inte ens Karin Lindahl, vd för Indiska, som var höggravid ville ta en paus. Och till sist: Hur trivs du i Stocksund?

– Det är sjukt trevligt. Småstadskä­nsla, man träffar alltid människor nere vid Stocksunds IP på helgerna, säger Anne Grefberg och fortsätter:

– Att gå i Ica-butiken förr var som att gå på ett cocktailpa­rty, det tog en evighet att gå och handla. Nu har många i min ålder flyttat. Men jag trivs otroligt bra med att bo i naturen och ha stor uteplats.

En granne och jag pratade, hon skulle bli psykolog. Jag tänkte ”jaha, det kan man göra”.

 ??  ??
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? PODDARE. Anne Grefberg intervjuar ledare och pratar om ledarskap i sin podcast.
FOTO: LOTTEN ENGBOM PODDARE. Anne Grefberg intervjuar ledare och pratar om ledarskap i sin podcast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden