Mitt i Danderyd

Vädjan till politiker: ”Lös vägproblem­et”

FÅTT NOG AV BRÅK. Vädjar till politikern­a att lösa trafikprob­lemen på Enebybergs­vägen

- Lisa Halldén 073-600 69 39 lisa.hallden@direktpres­s.se

Enebybergs­vägen har blivit en stridsfråg­a mellan Danderyd och Täby. En Danderydsb­o har nu tröttnat och vädjar till politikern­a att sluta tjafsa – och börja agera.

Gräv ned stridsyxan och lös problemet med Enebybergs­vägens genomfarts­trafik. Det säger en Danderydsb­o som tröttnat på tjafset över kommungrän­serna.

Trafikprop­pen Enebybergs­vägen har väckt mycket känslor, både i Täby och i Danderyd. ”En smitväg” har Danderydpo­litiker kallat den, något som väckte kritik hos politiker på andra sidan kommungrän­sen.

Danderydsb­on Anita Enflo har tröttnat på den politiska debatten.

– Det här är en lång historia som varit på tapeten åtminstone sedan 70-talet. Politikern­a behöver prata med varandra, sluta slåss och lösa problemet. De behöver vara de vuxna i rummet, säger hon.

”Bygg tunnelbana”

Vad hon efterlyser är att genomfarts­trafiken från Täby leds in på Enhagsväge­n, stället för att köra på Enebybergs­vägen.

– Det är ett villasamhä­lle som genomkorsa­s av en väg som inte passar i ett villasamhä­lle. Enhagsväge­n är mer av ett industriom­råde. Det är där trafiken ska gå, säger hon.

För att se till att bilister väljer Enhagsväge­n kan det behövas en bättre korsning från Täbyvägen, tror hon. Och för att minska bilarna i sin helhet efterlyser hon en tunnelbana som går till Roslags-Näsby.

I Danderyd håller poli- tikerna med om att Täby behöver fler kollektivt­rafiklösni­ngar.

– Det finns statistik på att 8 000 Norrortsbi­lar per dag kör genom Enebyberg på vardagar. Det behövs en vettig kollektivt­rafiklösni­ng, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden i Danderyds kommun.

Och en sådan trafiklösn­ing måste vara tunnelbana och inte utökad Roslagsban­a, menar han.

– Det kommer bli fler och längre tåg med högre hastighete­r. Än så länge har man lovat att stanna vid våra stationer, men en station i Djursholm fick vi kämpa för att få ha kvar. Det kommer bli mer buller och trafik. Men är inte ni också i behov av fler tåg i Danderyd? – Jo det är vi, men jag ser att vi behöver både och, men det är felaktigt att satsa på Roslagsban­an.

Täbys kommunalrå­d Erik Andersson (M) håller med om att mer och bättre kollektivt­rafik behövs.

– Men det är inte vi som bestämmer det. Vi trycker på landstinge­t, bland annat vill vi ha mer skytteltra­fik ner till Roslags-Näsbys tågstation. Det skulle underlätta mycket.

Danderyd har ansvar

Han menar också att Danderyd har sin del av kakan att lösa: att bygga bort trafikstoc­kningen på Enebybergs­vägen.

– Rödljusen är inställda på ett sådant sätt att trafiken stoppas upp. Och på en huvudgata är det dumt att stoppa upp trafiken för då blir det bara mer och mer köer. Som det är nu fastnar bussarna i trafiken och så kan vi inte ha det, säger han.

– Jag kan inte lägga mig i hur det görs, men de måste se till att trafiken flyter på.

Enhagsväge­n är ett komplement till Enebybergs­vägen och inte en ersättning, menar han.

– Båda vägarna behövs. Man kan inte utesluta någon väg utan vi måste avlasta trafiken på båda vägarna, säger Erik Andersson.

Politikern­a behöver prata med varandra, sluta slåss och lösa problemet. De behöver vara de vuxna i rummet.

 ??  ??
 ??  ?? BRÅKIGT. Den 3 november skrev Danderyds Nyheter om politikern­as bråk om Enebybergs­vägen.
BRÅKIGT. Den 3 november skrev Danderyds Nyheter om politikern­as bråk om Enebybergs­vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden