Mitt i Danderyd

Deras budskap till alla föräldrar: Lyssna på oss!

Droger, alkohol och psykisk ohälsa. Det stod i centrum när Danderyds unga skulle få publiken att lyssna på deras presentati­on Håll käften o’ lyssna. Publiken? Ungdomarna­s föräldrar.

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

För att komma till bukt med problemati­ken med droger behöver man ta reda på orsaken.

– Det här väcker föräldrarn­a, jag tror att folk ibland inte orkar se vad som pågår.

Orden kommer från Lotta Ståhl som är på väg ut från aulan på Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm. Hon är en av de föräldrar som kommit till VRG:s slutpresen­tation av projektet Danderyd lyssnar.

Bakom det står kommunen, filmbolag och forskare. Syftet är att ungdomarna genom olika workshops ska få en chans att berätta för de vuxna hur de har det och hur de mår.

Projektet grundar sig på Stockholms­enkäten, där resultatet visade att Danderyds ungdomars alkoholkon­sumtion och droganvänd­ning är bland de högsta i landet. Även psykisk ohälsa är över riksgenoms­nittet.

Därför var det också det som var viktigast för ungdomarna att berätta om. I tisdags avslutades det med finalen Håll käften o’ lyssna. Där presentera­des elevernas egna berättelse­r genom film, poddar, teater och sång – allt framför föräldrar, lärare, kommunanst­ällda och polisen.

Viktigt projekt

Utanför aulan står Ella Marcko, Alice Westfeldt och Tina Peyvanbi. De går alla i första ring och har deltagit i projektet.

Alla tre tycker att Dande- ryd lyssnar har varit viktigt, både för vuxna att ta del av, men även för ungdomarna själva. Genom att ha fått ta del av klasskompi­sarnas syn på hur det är att vara ung, har de förstått att man inte är ensam i att känna press eller må dåligt.

– Man ska ha bra betyg, föräldrarn­a i Danderyd har lyckats bra och man ska gå i deras fotspår. Det ställer höga krav och blir en stressfakt­or. Det är bra att veta att man inte är ensam, säger Alice. Vad ska man tänka på som förälder till en tonåring?

– Att våga ha perspektiv, säger Tina,

– Att inte förneka att ens barn går på fester, säger Ella.

– Men också att låta barn göra vissa saker, ge dem förtroende, säger Alice.

”Bra att föräldrar deltog”

Även Danderyds kommunpoli­s Caroline Edberg var på plats för att lyssna.

– Det är ett väldigt viktigt projekt, för att komma till bukt med problemati­ken med droger behöver man ta reda på orsaken till varför man brukar. Det var bra att föräldrar var där och lyssnade på hur deras barn känner och mår, det speglar väl samhället lite i stort, säger Caroline Edberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? NÖJDA. Ella Marcko, Tina Peyvanbi och Alice Westfeldt är nöjda med projektet.
FOTO: ELLA SÖDERBERG NÖJDA. Ella Marcko, Tina Peyvanbi och Alice Westfeldt är nöjda med projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden