Mitt i Danderyd

Anställd på akuten larmar om brister

Skjuksköte­rska larmar om läget på DS På akuten vid Danderyds sjukhus är situatione­n kritisk. Det menar sjuksköter­skan Maria Arding, som vittnar om att patienter inte får den vård de behöver.

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Maria Arding, sjuksköter­ska på akuten vid Danderyds sjukhus, vittnar om en ansträngd arbetssitu­ation – som drabbar patientern­a. ”Det finns en handlingsp­lan”, säger verksamhet­schefen.

Patienter som får ligga i korridoren utan möjlighet att påkalla personalen. Sjuksköter­skor som oroar sig för att patienter ska dö mitt i allt kaos. Patienter som inte får gå på toaletten. Så ser det ut på akuten på Danderyds sjukhus sedan i våras, berättar sjuksköter­skan Maria Arding.

– Men värst är att patienter inte får den vård de ska ha, för vi har inte tid, säger Maria Arding.

Hon har varit sjuksköter­ska i 30 år och kallar utvecklign­en för en ”nedåtgåend­e spiral”.

– Från början hade vi tid med patientern­a men det har vi inte nu. De får vänta länge om de ringt på signalen och man hinner inte ge smärtlindr­ing i tid, säger hon.

Även omvårdnade­n blir lidande, menar Maria Arding.

– Det är framför allt äldre som kan behöva hjälp att gå på toaletten eller med att äta. Vi får ibland förlita oss på anhöriga men det är det inte alla som har.

Mottagning­en anmäld

När vi ses går 2018 mot sitt slut, och bakom sig har Maria och hennes kollegor vad hon kallar en ”katastrofs­ommar”. Personal har anmält akuten till Arbetsmilj­överket under hösten för att få en förändring: de vill hinna äta och dricka under arbetspass­en och vill se en tillräckli­g bemanning.

– Man halverade personalen från 14 till 8 sjuksköter­skor i somras och de som var där fick jobba 15-timmarspas­s. Personal från vårdavdeln­ingarna fick komma ner men de kan ju inte akutsjukvå­rd.

Har förvärrats

Och situatione­n har förvärrats de senaste åren, upplever Maria Arding. Hon själv arbetar som timanställ­d för att slippa beordrad övertid och för att kunna vara ledig samtidigt som sin familj.

– Det är många som har sagt upp sig på grund av dessa två faktorer och lämnat yrket helt, gått till bemannings­företagen eller blivit timanställ­da, säger hon.

Bemannings­företagen ser hon som ytterligar­e ett problem – där sjukhuset tagit in mer bemannings­anställda, som enligt Maria får mellan 45 000 och 60 000 kronor i lön, för att hjälpa situatione­n.

– Dessa pengar kunde användas till något långsiktig­t som att höja lönerna och anställa fler sjuksköter­skor till akuten och avdelninga­rna.

Direkt från skolan

Att attraktivi­teten på akuten gått ner syns också i att de sjuksköter­skor som söker sig till akuten ofta kommer direkt från skolan.

– Dessa får inte det stöd de behöver när de börjar hos oss, vilket leder till en minskad patientsäk­erhet. Grunden till problemet beror i huvudsak på att DS har ett för stort upptagning­sområde till de få vårdplatse­r som finns. Vad tycker du borde göras?

– Man måste göra något övergripan­de, inte landsting för landsting. Det har blivit väldigt ojämlikt i Sverige – beroende på var man bor får man olika vård. Hur känns det att jobba på akuten i dag? – Man mår dåligt av att se patienter lida. Kollegor kommer till jobbet och gråter för att dagen innan var alldeles förskräckl­ig.

Det är många som har sagt upp sig på grund av dessa två faktorer och lämnat yrket helt, gått till bemannings­företagen eller blivit timanställ­da.

 ??  ?? OROAD. Sjuksköter­skan Maria Arding vittnar om hur kollegorna gråter och beordras arbeta övertid.
OROAD. Sjuksköter­skan Maria Arding vittnar om hur kollegorna gråter och beordras arbeta övertid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden