Mitt i Danderyd

Tiggeriför­bud uppe på tapeten efter dom

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Kommunstyr­elsens ordförande Olle Reichenber­g (M) vill se över ett lokalt förbud mot tiggeri i Dan- deryd. Detta efter att Vellinge kommun i Skåne fått klartecken från domstol.

Tiggeri är inte en bra lösning för dem som tigger. Det är ovärdigt, menar jag.

En ny dom gör att skånska Vellinge tillåts att införa förbud mot tiggeri. Nu vill Olle Reichenber­g (M), kommunstyr­elsens ordförande i Danderyd, se över ett förbud i Danderyd. Högsta förvaltnin­gsdomstole­n har godkänt ett lokalt tiggeriför­bud i Vellinge kommun. Nu kan Danderyd följa efter. Lokaltidni­ngen Danderyds Nyheter ringde upp Olle Reichenber­g (M), kommunstyr­elsens ordförande i Danderyd, för att höra varför och hur. Varför behöver man förbjuda tiggeri i Danderyd?

– Jag tycker att det vore önskvärt att reglera tiggeriet i någon form. Vi tog ett initiativ för något år sedan och skrev till justitiemi­nistern att vi ville ha en lagändring som gör det möjligt att förbjuda tiggeri på vissa platser, säger Olle Reichenber­g. Var skulle det förbjudas i Danderyd?

– Det har kommit signaler om att invånare uppfattar sig som otrygga vid vissa affärer och vissa återvinnin­gsstatione­r. Men allt är inte kommunal mark, en del affärer har till exempel privata markägare. Vi måste titta på frågan, hur den lokala bestämmels­en ska lyda. Hur skulle det gå till, vad ska man göra åt tiggarna?

– Jag har inte läst den här domen, och det måste vi göra. Sedan måste vi diskutera frågan internt i partiet och i koalitione­n. Tiggeri är inte en bra lösning för dem som tigger. Det är ovärdigt, menar jag, att ha tiggeri som stadig inkomst. En del är lite påflugna och det finns människor som uppfattar att det skapar otrygghet.

Är inte det här ett sätt att ta ifrån fattiga människor en möjlighet att få pengar?

– Nej, jag tycker inte det. Och det är fler än jag som känner igen vissa av de tiggare som finns, man har detta som ett sätt att försörja sig. Det finns undersökni­ngar som visar att tiggeri för med sig annan problemati­k, det finns koppleri och prostituti­on kopplat till fenomenet. Det är inte på något sätt önskvärt. Vi får pressa på regeringar­na i de länder de kommer ifrån och kanske kan vi hjälpa genom svenskt bistånd. Trodde du att domen skulle få det här utfallet?

– Nej jag är förvånad att det gick igenom. De jurister som kommunicer­at kring frågan har flaggat att det inte är förenligt med ordningsla­gen. Jag tycker att det är överraskan­de men goda nyheter. Många av våra invånare tycker att det är önskvärt att reglera tiggeriet på ett eller annart sätt.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GODA NYHETER. Det tycker Olle Reichenber­g om den nya domen som tillåter tiggeriför­bud i Vellinge.
FOTO: MOSTPHOTOS GODA NYHETER. Det tycker Olle Reichenber­g om den nya domen som tillåter tiggeriför­bud i Vellinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden