Glasklar konst när Ana får välja
I en grön stuga vid Ösbysjön döljer sig konstnären Ana Gaines ateljé. Här skapar hon glaskonst för fulla muggar. ”Jag försöker att inte tänka på pengar utan på att jag får lägga min själ och kärlek i det jag gör”, säger hon.
SJÄLSLIGT. ”Jag försöker få fram min kärlek i konsten”
G laskonstnären Ana Gaines tar emot mig i blåsvart hår och färgglad klänning i sin ateljé i den lilla gröna stugan precis bredvid Ösbysjön. Här är det inte kaffe som gäller, men väl en ask med många olika sorters te.
– Bra val, rooibos är godast, säger Ana och visar runt i ateljén.
Här finns blästrat glas, en mobil där de blästrade glasen blir en del av installationen och trädgårdsstolpar. Men framför allt finns här bord med olika och unika bordsskivor.
I ateljén syns bord med stenar och fågel Fenix, och flera stycken med mer abstrakta mönster. Ett bord med en guldfisk är skapat för att se tredimensionellt ut.
– Ja, det är gjort med flera lager resin, som är en sorts tvåkomponentsharts. Det är otroligt kladdigt och ganska dyrt men jag älskar att arbeta med resin.
Slipper slipa glas
Ana letar hela tiden efter nya tekniker och material. Att hon hittade resin beror på att hon tidigare var tvungen att slipa alla de glasbitar som hon använde i sin konst för att ingen skulle skära sig.
Andra material som Ana jobbat med är äggskal och gamla cd-skivor. Bland typerna av färger som används märks alkoholbläck, akryl, flytande akryl i pennor med mera.
– Jag tror att när man jobbat med kreativa saker hela livet så kommer det bara. Som äggskalen, tanken på att använda dem kom när min man gjorde omelett på åtta ägg. Jag gillar att återanvända saker.
Från Mexiko till Danderyd
Men hur hamnade Ana, född i Mexiko, i ett litet hus vid Ösbysjön?
– Jag träffade min man under en tågstrejk i Portugal. Han var från Luleå och vi två gifte oss inom två veckor – för att kunna vara tillsammans fast vi var från två olika länder.
Väl i Sverige jobbade Ana som form- givare och art director på Kreab och Siemens och därefter i en rad egna företag inom design- och byggbranschen.
– Jag ville bli konstnär men mamma sa ”då kommer du kommer bara bli teckningslärare och du ska ha ett bra jobb så att du inte blir beroende av en man”, säger Ana som lyssnade på sin mamma och utbildade sig till designer för grafisk kommunikation.
Gick trögt i början
Det skulle alltså dröja till 2015 innan Ana kunde ge sin mamma fel i den saken. Det var nämligen då hon blev konstnär på heltid. I början gick det lite trögt.
– Det är svårt med tavlor, det är många som målar. Men i mitt yrke hade jag märkt att folk kan lägga 7 000 på en golvbrunn, och sedan har de billig konst från Ikea på väggarna.
Sagt och gjort – 2013 gjorde Ana sitt första bord. Men det hela går ändå inte med vinst.
– Nej, det går inte runt. Jag har haft förmånen att min man stöttat mig. Om man ska bli rik på att vara konstnär måste man antingen ha en massa dyra workshops eller bli riktigt berömd. Jag försöker att inte tänka på pengar utan på att jag får lägga min själ och kärlek i det jag gör. Jag försöker få fram min kärlek i konsten.
Jag försöker att inte tänka på pengar utan på att jag får lägga min själ och kärlek i det jag gör.