Mitt i Danderyd

Nattis stänger i Danderyd

Det är sju familjer i Danderyd som haft barnomsorg nattetid. Men nu dras omsorgen in.

- SÄG VAD DU TYCKER! danderydsn­yheter.se Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

FÖRÄLDER TVINGAS FLYTTA: ”Förödande”

Märta Björling är akutläkare och ensamståen­de mamma till ett barn som är 1,5 år gammalt. Förra fredagskvä­llen fick hon ett brev från kommunen.

– De drar in nattis. Och de har inte frågat oss som använder det. Resultatet är förödande. För akutläkare ligger de flesta passen på nätter och helger för det är då folk kommer in. Det går inte att få en dagtidstjä­nst, jag har redan frågat arbetsgiva­ren som också skickat ett intyg om detta som kommunen känner till, säger Märta Björling.

Hon har redan börjat kolla på Hemnet.

– Jag är ensamståen­de och det blir det ju också allt fler som är. Vi behöver tillgång till nattomsorg. Ska inte ensamståen­de kunna bo i Danderyd?

Vill inte byta yrke

Hon har fått rådet att byta yrke – något hon inte vill.

– Jag har tillbringa­t 4,5 år av mitt liv för att bli specialist, jag är färdig om ett halvår. Samhället behöver akutläkare och sjuksköter­skor, och de behöver jobba natt.

I dagsläget kommer en person hem till Märta Björling och sover över.

– Men jag kan tänka mig vilken lösning som helst, en avdelning på en förskola där de sover. Jag förstår att det är dyrt för kommunen, men det här blir helt förödande för oss.

Att be anhöriga passa är något Märta Björling funderat på.

– När majoritete­n av mina arbetspass ligger utanför förskoleti­den är det orimligt att anhöriga ska passa, säger hon.

Föräldrar startade upprop

Efter beskedet till föräldrarn­a har ett upprop startats för att stoppa stängninge­n av ”nattis”. Enligt kommunen

handlar stängninge­n om besparinga­r.

– Ja. Vi var tyvärr tvungna att spara fyra miljoner på grund av sviktande skatteintä­kter, säger Monica Renstig (L), ordförande i utbildning­snämnden.

En förälder vill flytta från kommunen, vad säger du om det?

– Ja, det är beklagligt naturligtv­is men samtidigt, om man är ensamståen­de så finns ju barnets pappa. Det vet vi ingenting om, eller?

– Nej det är klart det vet man inte. Men jag tycker att det är viktigt att se om det finns andra alternativ. Man kan få rutavdrag, ansöka om andra arbetstide­r, alla möjlighete­r är inte uttömda. Man kan prata med arbetsgiva­ren. Samtidigt så var det så här när jag själv hade barn så fick barnen inte ens plats på dagis, man fick betala själv. Alla har rätt att jobba deltid, till exempel. Ska inte ensamståen­de kunna arbeta?

– Jo, jag tycker att arbetslinj­en ska gälla och jag är för jämlikhet. Men det här har varit en extremt dyr tjänst som kostat 1,4 miljoner om året för sju familjer med 13 barn.

Enligt Monica Renstig (L) kommer förändring­arna träda i kraft i juni 2019.

 ?? FOTO: MOST PHOTOS ?? SLUTNATTAT. Nu svarar kommunen på kritiken mot att dra in nattlig omsorg.
FOTO: MOST PHOTOS SLUTNATTAT. Nu svarar kommunen på kritiken mot att dra in nattlig omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden