Mitt i Danderyd

Hon vill få kvinnor att investera i aktier

- Hege Hellström

Kvinnor har pengar – men de investerar dem inte i onoterade bolag. Det vill Margareta Neld och hennes kollegor ändra på, genom sina investment­bolag. Vi vill ha avkastning. En röd tråd är hållbarhet, det låter klyschigt men vi har jobbat ganska hårt med vad vi menar med det.

– Vi vet att kvinnor har pengar. Vad gör de med pengarna? Uppenbarli­gen investerar de inte i onoterade bolag, för det är bara åtta procent av investerin­garna där som kommer från kvinnor, säger Margareta Neld från Danderyd.

Hon har jobbat med att få in kvinnor i styrelser i 15 år, och för tre år sedan drog hon och två andra, Monica Hedberg och Ann-Sofie Olsson, igång Asynjor Invest.

– Vi började prata i nätverk och kom fram till att många inte vet hur man gör – så vi körde en utbildning, berättar Margareta.

Vill göra saker tillsamman­s

I dagsläget har 80 kvinnor gått utbildning­en.

– Det har varit ett stort intresse, vi har inte behövt övertala någon. Och vi får ofta höra: ”vad roligt, jag har alltid funderat på det här”.

Utbildning­en handlar om hur man finansiera­r upp fö- retag i dag, hur man värderar bolag och hur man hittar dem.

Under en halvdag testar deltagarna i grupp sina kunskaper på tre olika bolag.

– Men jag tror att vi kvinnor vill göra saker tillsamman­s, så vi har även startat fyra bolag med ungefär 15 personer i varje, säger Margareta.

Hög nivå

Delägarna går in med 50 000 i aktiebolag­et och sedan drivs företaget gemensamt som ett investment­bolag.

– Syftet är att vi ska hitta bra företag att investera i. Vi vill ha avkastning. En röd tråd är hållbarhet, det låter klyschigt men vi har jobbat ganska hårt med vad vi menar med det.

Att jobba på det här sättet ger mycket, menar Margareta.

– Det blir väldigt roligt och diskussion­en blir på hög nivå. Vi lär oss av varandra, det är en fördel att göra det här tillsamman­s. Vi är 15 personer med otroligt olika bakgrund.

Asynjor invest vill också gärna på verka bolagen man investerar i.

– Vi sitter i flera styrelser och då uppnår vi det andra målet, fler kvinnor i styrelser. Vi har otroligt kompetenta delägare, många har styrelseer­farenhet.

Ser från andra vinklar

Orsaken till att kvinnor inte investerar i onoterat tror Margareta är att kvinnor saknar traditione­r av att diskutera investerin­gar.

– Det är inte så att jag brukade diskutera med mina väninnor, ”vilket bolag ska du investera i?”. Vi vill bryta det och få fler investerar­e från den kvinnliga sidan, som ser andra bolag än vad männen gör. Det behöver inte betyda att det handlar om intimprodu­kter, men vi ställer helt andra frågor och har andra erfarenhet­er.

 ??  ??
 ?? FOTO: SUSANNE BONNIER ?? AFFÄRSGUDI­NNOR. Ordet asynja betyder nämligen gudinna och kommer från fornnordis­k mytoligi.
FOTO: SUSANNE BONNIER AFFÄRSGUDI­NNOR. Ordet asynja betyder nämligen gudinna och kommer från fornnordis­k mytoligi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden