Mitt i Danderyd

Byggarnas knep för att locka köpare

På en allt tuffare bostadsmar­knad gäller det visst att sticka ut från mängden. Det tyder i alla fall de udda inslagen som en hel del byggherrar i Täby siktar på. Men gör gemensam pool, gym på taket och lånecyklar lägenheter­na mer eftertrakt­ade?

- Maria Svensson

Boendeutve­cklare är vinstdriva­nde företag och de skulle inte göra detta om de inte ser att det ökar intresset.

Flera mäklare varnar för en allt tuffare bostadsmar­knad och rapporter kommer om att nyprodukti­on är svårsålt. Samtidigt kryddas bostadspro­jekten med kafé i bottenplan, gemensam pool och odling. Ger det effekt?

Joakim Lusensky, analys- och kommunikat­ionschef på Mäklarsamf­undet, håller med om att det är tufft på nyprodukti­onsmarknad­en och att det är viktigt för bostadsutv­ecklare att hitta sin målgrupp.

– De är en av anledninga­rna till att man erbjuder extratjäns­ter, något som blivit allt vanligare att man gör. Vissa vill bara ha tak över huvudet, men sen finns det andra med ett större kapital och den målgruppen har blivit mer kräsen, säger han.

Tror du att det bidrar till att få bostäderna sålda?

– Det är svårt att svara på men boendeutve­cklare är vinstdriva­nde företag och de skulle inte göra detta om de inte ser att det ökar intresset. Men enligt vår statistik så är läget det allra viktigaste för köparna, närheten till skola och kommunikat­ioner till exempel.

Han tror dock att köpare måste vara vaksamma när man är på jakt efter ett nytt boende.

– Det börjar med en känsla och många köper i dag efter hjärtat. Men jag tror att man måste ha lite is i magen och titta på de hårda faktorerna och inte bara de mjuka. Titta på föreningen­s skuldsättn­ing och försök ta långsiktig­t kloka beslut, säger Joakim Lusensky.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: SSM LIVING ?? GRÖNT ÄR SKÖNT? Platform West, som kommer att ligga i Roslags Näsby, beskrivs av Fastighets­byrån som ett område med en extra guldkant. Nybyggnati­onen med 109 lägenheter ska bli ett grönt kvarter, nära uteserveri­ngar och liv. Det gröna syns i klätterväx­ter på fasaden, sedumtak och även i avfallshan­tering och solceller. Som fler nyprodukti­oner vill man även locka folk genom gemensam bilpool och gott om cykelplats­er.
ILLUSTRATI­ON: SSM LIVING GRÖNT ÄR SKÖNT? Platform West, som kommer att ligga i Roslags Näsby, beskrivs av Fastighets­byrån som ett område med en extra guldkant. Nybyggnati­onen med 109 lägenheter ska bli ett grönt kvarter, nära uteserveri­ngar och liv. Det gröna syns i klätterväx­ter på fasaden, sedumtak och även i avfallshan­tering och solceller. Som fler nyprodukti­oner vill man även locka folk genom gemensam bilpool och gott om cykelplats­er.
 ?? ILLUSTRATI­ON: ERIK OLSSON FASTIGHETS­FÖRMEDLING ?? SOMMARLIV. Bostadsrät­tsförening­en Sjöblomman, som byggs på Kaveldunsv­ägen i Gribbylund, satsar på ”jag har ett hus i Spanien”-känslan. Detta genom att bygga en pool mitt bland radhus, lägenheter och parhus. Trots Sveriges klimat menar Erik Olsson Fastighets­förmedling att ”egen pool i föreningen och granne med skolan gör gränderna på Kaveldunsv­ägen till rena drömmen för barnfamilj­er”. Fastighete­rna kommer även att ligga ett stenkast från Rönningesj­ön, frågan är om poolen ändå går hem hos köparna?
ILLUSTRATI­ON: ERIK OLSSON FASTIGHETS­FÖRMEDLING SOMMARLIV. Bostadsrät­tsförening­en Sjöblomman, som byggs på Kaveldunsv­ägen i Gribbylund, satsar på ”jag har ett hus i Spanien”-känslan. Detta genom att bygga en pool mitt bland radhus, lägenheter och parhus. Trots Sveriges klimat menar Erik Olsson Fastighets­förmedling att ”egen pool i föreningen och granne med skolan gör gränderna på Kaveldunsv­ägen till rena drömmen för barnfamilj­er”. Fastighete­rna kommer även att ligga ett stenkast från Rönningesj­ön, frågan är om poolen ändå går hem hos köparna?
 ?? ILLUSTRATI­ON: LÄNSFÖRSÄK­RINGAR FASTIGHETS­FÖRMEDLING ?? TAKTERASS. Näsbyvägen 2 i Roslags Näsby lockar även de med den gemensamma takterrass­en. För att sticka ut i mängden har man maxat storleken till 400 kvadratmet­er, vilket enligt Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling Täby gör den till en ”mindre park”. Här kan man ha fester och grilla. Men man kan även, hör och häpna, gymma på det gemensamma utrymmet som kommer att byggas på taket. Frågan är om träningsmä­nniskor vill svettas med grannarna?
ILLUSTRATI­ON: LÄNSFÖRSÄK­RINGAR FASTIGHETS­FÖRMEDLING TAKTERASS. Näsbyvägen 2 i Roslags Näsby lockar även de med den gemensamma takterrass­en. För att sticka ut i mängden har man maxat storleken till 400 kvadratmet­er, vilket enligt Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling Täby gör den till en ”mindre park”. Här kan man ha fester och grilla. Men man kan även, hör och häpna, gymma på det gemensamma utrymmet som kommer att byggas på taket. Frågan är om träningsmä­nniskor vill svettas med grannarna?
 ?? ILLUSTRATI­ON: JM BOSTÄDER ?? LÅNA EN LÅDCYKEL. I Täby Park finns många projekt som ska byggas och man snålar inte med det lilla extra. Först ut att byggas är Täby park Norra som kommer att ligga i hörnet av den planerade stadsparke­n. JM säljer stort på den gemensamma takterrass­en – där man som ska kunna grilla, sitta i en pergola och odla i de gemensamma odlingslot­terna. De vill även locka cykelfanta­ster med cykeltvätt, enklare cykelverks­tad samt låne-lådcyklar.
ILLUSTRATI­ON: JM BOSTÄDER LÅNA EN LÅDCYKEL. I Täby Park finns många projekt som ska byggas och man snålar inte med det lilla extra. Först ut att byggas är Täby park Norra som kommer att ligga i hörnet av den planerade stadsparke­n. JM säljer stort på den gemensamma takterrass­en – där man som ska kunna grilla, sitta i en pergola och odla i de gemensamma odlingslot­terna. De vill även locka cykelfanta­ster med cykeltvätt, enklare cykelverks­tad samt låne-lådcyklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden