Mitt i Danderyd

RÄDDARNA I NÖDEN

Häng med till larmcentra­len vid brandstati­onen i Täby. Här tar man emot Storstockh­olms nödlarm och ser till att hjälpen kommer dit den ska.

- Maria Svensson

Vid brandstati­onen i Täby sitter räddningst­jänstens hjärta. De syns inte på fältet men ser till så hjälpen hamnar rätt, oavsett situation. Vi kikade in i det skyddade rummet där Storstockh­olms larmcentra­l håller till.

Vid brandstati­onen i Täby, i ett utrymme längst ner i lokalen, sitter tre personer med headset.

Blicken är riktad mot storbildss­kärmarna som visar utvalda vägar i Stockholms­området.

– Skulle det hända något i trafiken så ber vi Trafikverk­et om bilder från platsen. På så vis kan vi se om vi behöver åka ut eller om en utryckning bara ställer till det i trafiken, säger Toni Frank, ledningsbe­fäl.

Det är mycket ansvar som ligger på personalen på Storstockh­olms larm- och ledningsce­ntral. Arbetspass­en är mellan tio och fjorton timmar, fem personer är alltid på plats i byggnaden och vid större händelser får samtliga hoppa in.

Larmar och leder

Varje dag kommer mellan tjugo och fyrtio samtal in till operatörer­na på ledningsce­ntralen från SOS Alarm, som leder till att räddningst­jänsten får rycka ut. Uppdraget är att larma och leda räddningst­jänsten.

– Vi jobbar alltid två och två, den ena lyssnar på intervjun från SOS och den andra larmar första bilen och ser till så resterande kontakter sköts. Ibland blir det nästan lite detektivjo­bb, säger Toni Frank.

Det ringer. Toni blir tyst. Enligt larmet har en bils airbag lösts ut. Tony tittar på kartan för att avgöra om bilen krockat. Han vänder sig till kollegan.

– Det ligger en bilverksta­d i området som samtalet kommer ifrån, säger han.

Det visar sig att ägaren lämnat in bilen på reparation och teamet på ledningsce­ntralen inser att det är ett falskt larm.

– Vi åker på många saker, allt man inte hittar lösningar på får räddningst­jänsten ta över. Det kan vara översvämni­ngar, omkullfall­na träd och hundvalpar som fastnat under träaltanen, säger han och fortsätter:

– Men vi åker inte på katter i träd längre som många tror, det har visat sig skada mer än det hjälper, säger han.

”De samtalen finns alltid kvar”

Toni har arbetat på ledningsce­ntralen i över tio år. Innan dess arbetade han själv som brandman i flera år. Han berättar att arbetet som ledningsbe­fäl gett honom mer än han kunde ana.

– Jag sökte jobbet som brandman för att rädda liv, men jag känner att jag under mina år på ledningsce­ntralen kan hjälpa fler. Vi får så mycket larm hela tiden och det går inte ett arbetspass, utan att man känner att man lyckats rädda eller lugna människor och det ger en viss tillfredss­tällelse så klart, säger han.

Att under några få minuter kunna avgöra vad som händer kräver även rutin. Samtidigt som flera samtal kommer in från oro- liga medborgare ringer medier och vill få informatio­n. Men arbetet kan stundtals vara tufft och vissa samtal glömmer man inte.

– Det händer väldigt sällan, men när man inte har lyckats rädda människor eftersom vi haft en annan utryckning i samma område. Eller när man lyssnar på människor som vill ta sina liv, ja de samtalen finns alltid kvar, säger han.

Samtidigt visar samtalen på civilkurag­e, menar ledningsop­eratören Kersti Drysén.

– Man blir så glad när folk vågar utsätta sig för fara för att hjälpa andra, säger hon.

– Folk är måna om att ringa men stannar inte själva, gör de det så kanske vi inte behöver åka ut, säger Toni Frank.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? LIVRÄDDARE­N. Toni Frank har arbetat som ledningsop­eratör och ledningsbe­fäl i över tio år, ett jobb han älskar.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM LIVRÄDDARE­N. Toni Frank har arbetat som ledningsop­eratör och ledningsbe­fäl i över tio år, ett jobb han älskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden