Mitt i Danderyd

Slopad modell – billigare boll?

AVGIFTER. Så säger klubben om att Danderydsm­odellen slopas

- Hege Hellström

Som Danderyds Nyheter kunde berätta i förra veckan ska Danderydsm­odellen avvecklas. Vi pratar med en växande klubb, IFK Stocksund, som lagt in 12 miljoner kronor i anläggning­ar.

IFK Stocksund har investerat 12 miljoner kronor i anläggning­ar. Varje år betalar klubben 2,2 miljoner kronor för drift som städning och vinterunde­rhåll.

– Det finns fördelar med modellen, som att vi har mycket konstgräsy­ta per invånare jämför med övriga Stockholm, säger IFK Stocksunds ordförande Anders Rylander.

Bättre planfördel­ning

Men det finns också nackdelar, menar han.

– Kostnadern­a. Det blir väldigt dyrt, för vi har mycket högre kostnader än vad kommunen har. Normalt sett, om kommunen investerar, sprider de kostnaden på alla invånare. Nu sprids de på några hundra medlemmar, säger Anders Rylander.

Anders Rylander hoppas att det ska bli en bättre fördelning mellan planerna när kommunen tar över.

– Det finns flera klubbar med svår brist på yta och andra som är betydligt mindre trångbodda, men det finns ingen central fördelning, vilket gör att tillgängli­g yta inte utnyttjas på effektivas­t möjliga sätt. IFK Stocksund har vuxit ur våra anläggning­ar, men vi kan inte få tillgång till ledig yta på andra anläggning­ar i tillräckli­g utsträckni­ng.

Flera kostnader

När Danderydsm­odellen fasas ut kommer det bli billigare att spela fotboll, tror Anders Rylander. I dag kostar det i snitt 2 000 kronor per medlem och år i anläggning­skostnad. Till det kommer träningsko­stnader och medlemskap i klubben.

– Vi har gjort lösningar där vi tagit in pengar i en fondliknan­de struktur och man har fått söka stipendium. Vissa har vi kunnat lösa på det sättet. Men det hade varit bättre att kunna hålla lägre avgifter i stället, säger Anders Rylander.

Positiv gemenskap

Han pekar på ett problem i Danderyd som skulle kunna bli bättre med hjälp av billigare idrott.

– Danderyd ligger dåligt till när det gäller missbruk bland unga. Idrotten kan bidra till att minska dessa problem genom en positiv gemenskap och tydlig värdegrund. Det är därför angeläget att göra idrotten tillgängli­g och det är klart att höga kostnader gör det mindre tillgängli­gt att idrotta, säger Anders Rylander.

IFK Stocksund har vuxit ur våra anläggning­ar, men vi kan inte få tillgång till ledig yta på andra anläggning­ar.

 ?? FOTO: IFK STOCKSUND ?? SPORTSLIG CHANS. Med mindre kostnader kn idrotten bli tillgängli­g för fler och gemenskape­n som kommer med den bli starkare, menar IFK Stocksund.
FOTO: IFK STOCKSUND SPORTSLIG CHANS. Med mindre kostnader kn idrotten bli tillgängli­g för fler och gemenskape­n som kommer med den bli starkare, menar IFK Stocksund.
 ??  ?? KAMP. IFK Stocksund är en av många föreningar som fått betala anläggning­arna själva.
KAMP. IFK Stocksund är en av många föreningar som fått betala anläggning­arna själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden