Mitt i Danderyd

Han bostadspro­testerar i tält

FLYTTAR UT. Daniel Lundström väljer friheten före sitt hem – ska tälta i 150 dagar

- Michael Toll

Han har tröttnat på en uppskruvad bostadsmar­knad och avsaknaden av frihetskän­slor i Stockholm. I en protest flyttar Daniel Lundström ut i naturen.

Daniel Lundström, 31, har vänner, ett jobb han trivs med och bor i en trevlig lägenhet. Men trots att han är nöjd med sitt liv stör han sig på den galna bostadsrät­tsmarknade­n i Stockholm, som många personer med ”normala jobb och löner är helt utestängda från idag”.

Som en protest mot bostadsmar­knaden säger han i mars upp sitt andrahands­kontrakt och flyttar ut i naturen. I fem månader ska Daniel bo i ett tält.

– Det är ett simpelt upplägg. Jag ska bo 150 dagar i tält runt om i Stockholm för att visa att det går att förena det vardagliga livet som jobb, vänner och familj med äventyr och naturupple­velser, säger han.

Tanken är att bo i stora skogar och grönområde­n runt om i Stockholms län. Han har tittat på platser dels i Nackareser­vatet, dels skogsområd­en både i Norrort och Söderort.

Behåller jobbet

Under tältprojek­tet är han noga med att följa de lagar och regler som finns, vilket gör att tältet inte få stå på samma plats mer än två dagar.

– Sedan får jag packa ihop och byta plats. Det blir lärorikt, säger Daniel som tidigare har bott själv ute i naturen längre stunder. Men då har han lämnat jobb och familj bakom sig och varit ensam i vildmarken. Nu vill han bo i tält och samtidigt ha kvar en fot i sitt vanliga vardag.

– Jag får ta mig till jobbet med kajak, cykel eller bil beroende på var jag bor för tillfället. Jag ska behålla mitt sociala och vanliga liv, skillnaden är att jag lägger till äventyr och roliga saker. Jag vill visa andra att det faktiskt är möjligt, säger Daniel Lundström.

Även om det här är en kritik mot bostadsrät­tsmarknade­n är Daniel som helhet nöjd med sin livssituat­ion. I sitt yrke arbetar han i en verksamhet som hjälper socialt utsatta personer. Han kommer inte att dra ner på arbetstide­n utan siktar på att klara av jobbet, trots att han vissa gånger kommer ha en besvärlig väg att ta sig från skogen till arbetsplat­sen. Jag ska behålla mitt sociala och vanliga liv, skillnaden är att jag lägger till äventyr och roliga saker.

Mat lagas på stormkök och hygienmäss­igt blir det till att bada i sjöar när vädret tillåter.

– Det är tanken. Men jag behåller mitt gymkort, så där kan jag träna och samtidigt passa på att duscha om det behövs, säger han och skrattar.

”Samlar mycket onödigt”

Daniel har sagt upp sitt andrahands­kontrakt och stora möbler och prylar förvarar i ett förråd under tiden har bor i tält. Samtidigt

passar han på att rensa upp bland sina saker.

– Man samlar på sig många onödiga prylar, och de säljer jag. Jag tar bara med mig det allra viktigaste ut i skogen.

Tycker du på något sätt att det ska bli läskigt att sova ensam i skogen i 150 dagar?

–Nej. Snarare spännande. Jag ser fram emot de stora kontraster­na. Tänk att först vakna upp ensam i ett tält i skogen och en stund senare befinna sig mitt i en hektisk morgonrusn­ing. Det blir häftigt. Varför gör du det här?

– Jag vill behålla allt som är gott i vardagen samtidigt som jag vill vara fri och känna att jag är ute på äventyr. Det är fullt möjligt att göra både och i Stockholm, och det vill jag visa både för mig själv och andra.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SJÖGLIMT. Daniel Lundström bestämmer själv om han vill bo med sjöglimt eller inte.
FOTO: PRIVAT SJÖGLIMT. Daniel Lundström bestämmer själv om han vill bo med sjöglimt eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden