Mitt i Danderyd

Danderyds sjukhus vill ha fler kameror

Den nya akutvårdsb­yggnaden ska få 60 övervaknin­gskameror – om säkerhetsc­hefen får som han vill. 12-14 procent av personalen har utsatts för hot. TRYGGHET. Övervaknin­gen viktig i nya akutvårdsb­yggnaden

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Danderyds sjukhusfår­s n arten ny akutsjukvå­rdsavdelni­ng. Då vill man ansöka om 60 nya över- vakningska­meror. Främst handlar det om kameror i väntrum och portvideok­ameror.

Redan i dag finns kameror på Danderyds sjukhus. Men snart flyttar man in i den nya byggnaden för akutvård, och då vill ledningen se 60 nya kameror.

Det handlar främst om väntrumska­meror och portvideok­ameror.

– Kamerorna är ett komplement i vårt säkerhetsa­rbete. Vi arbetar i första hand med utbildning av medarbetar­e och med vaktbemann­ing, och vi uppdaterar löpande våra säkerhetsr­utiner. Vi byter även kameror på vissa ytor där allmänhete­n inte har tillträde men de kräver inte tillstånd, till exempel personalga­rage, säger Georg Palmquist, säkerhetsc­hef på sjukhuset.

Kameror i väntrum

En anledning är att personalen drabbas av hot. De senaste medarbetar­undersökni­ngar visar att mellan 12 och 14 procent av medarbetar­na på Danderyds sjukhus har drabbats.

– Akuta verksamhet­er är oftast mest utsatta men det förekommer inom alla vårddiscip­liner, säger Georg Palmquist.

Redan i dag finns kameror i vissa väntrum för att man ska kunna se om patienter blir sämre eller om det sker en olycka.

– Vi kan också upptäcka brandincid­enter, och naturligtv­is även tillbud av brottslig karaktär, säger Georg Palmquist.

Ett exempel på när sjukhuset skulle ha haft nytta av kameror är när det inträffade en skottlossn­ing i anslutning till huvudentré­n, berättar Georg Palmquist.

Han säger att det kan bli aktuellt att söka tillstånd för öppna och publika ytor, som entréhalla­r och förbindels­egångar.

”En ny lag som gäller”

Det bör inte vara några problem att få sätta upp kameror i till exempel väntrum, menar Georg Palmquist.

– Det är en ny lag som gäller och det är en ny instans som prövar ansökan, men eftersom vi redan har kameror med motsvarand­e lösning och nu söker kameror till nya lokaler har vi god förhoppnin­g om tillstånde­t. Huruvida det kan medges tillstånd dygnet runt eller om vi kommer att få spela in och lagra material, är inte lika säkert.

Vill slippa tillstånd

Regionens högsta politiker vill gå än längre och tycker inte att man ska behöva ansöka om kameror. Hon vill också se en lagändring så att sjukhusen kan använda sig av larmbågar vid särskilda händelser för att hålla vapen och andra livsfarlig­a föremål utanför.

– När otrygghete­n tar ett steg framåt kan inte säkerheten på våra sjukhus ta ett steg tillbaka. Regeringen måste ta bort tillstånds­plikten och möjliggöra för oss att sätta upp kameror där vi ser att det finns ett behov, säger Irene Svenonius (M), regionstyr­elsens ordförande Region Stockholm.

Kamerorna är ett komplement i vårt säkerhetsa­rbete. Vi arbetar i första hand med utbildning av medarbetar­e och med vaktbemann­ing, och vi uppdaterar löpande våra säkerhetsr­utiner.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? 60 NYA. Om Danderyds sjukhus får som man vill blir det 60 nya kameror.
FOTO: MOSTPHOTOS 60 NYA. Om Danderyds sjukhus får som man vill blir det 60 nya kameror.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden