Mitt i Danderyd

Kommunen i ekonomisk kris

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Förra året gick kommunen back 80 miljoner kronor. Nu drar Hanna Bocander (M) åt svångremme­n rejält och alla förvaltnin­gar tvingas spara. År 2017 gick kommunen back 16,3 miljoner kronor. 2018 var underskott­et 80 miljoner kronor, något Mitt i Danderyd var först med att rapportera.

Danderyds kommun hade räknat med ökade intäkter och därmed ökade skatteintä­kter. Men prognosen man räknat med slog fel; Danderydsb­ornas intäkter ökar långsammar­e än förväntat. ”Gap på 124 miljoner” Det är en av orsakerna till kommunens ekonomiska kris. En annan är att man trott att skatteintä­kterna ska öka mer än de gjort.

– Nämndernas kostnader har ökat mycket snabbare än skatteintä­kterna. I dag är det ett gap på 124 miljoner kronor mellan intäkter och utgifter, säger kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M).

En tredje orsak till krisen är att man räknat in pengar från markförsäl­jning i de löpande kostnadern­a, något nytillträd­da Hanna Bocander kritiserar.

– Jag vill stå för en annan ekonomisk styrning som inte ska innefatta de ekonomiska principer som lett oss hit. Man ska inte använda exploateri­ngsintäkte­r i driften, säger Hanna Bocander. Utesluter inte skattehöjn­ing Hon inför också ett överskotts­mål, något kommunen inte haft på senaste tiden.

– Det har ökat vår ekonomiska sårbarhet. Funderar ni på att höja skatten?

– Det finns fyra sätt som en kommun har som för att få bättre ekonomi. Sänka kostnader, höja skatten, sälja mark och justera avgifter. Jag utesluter inte att vi måste använda alla fyra sätten. Hur ser du på läget, är det en kris?

– Ja, det är ett väldigt allvarligt läge. Som budgeten ligger nu kommer vi inte ha en budget i balans. Men det är en kris vi tar tag i och hanterar.

Danderyd har väl stora skatteintä­kter, hur kan det här komma sig?

– Vi har inte mer skatteintä­kter eftersom vi betalar 17 000 kronor per Danderydsb­o i utjämnings­skatt. Vår ekonomiska situation som kommun skiljer sig inte från andra kommuner. Ändå har vi lyckats hålla låg skatt. Vi har hushållt väl med de pengar vi har, säger Hanna Bocander.

En styrgrupp arbetar med ett förslag som kommunstyr­elsen ska ta beslut om.

Nämndernas kostnader har ökat mycket snabbare än skatteintä­kterna.

 ??  ?? SPARAR. Hanna Bocander (M) ska försöka få bukt med underskott­et.
SPARAR. Hanna Bocander (M) ska försöka få bukt med underskott­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden