Mitt i Danderyd

Dödligt hästvirus sprider oro i Norrort

- Lisa Halldén

Jag kan inte mer än lita på att alla förstår allvaret i detta. Vi lägger våra hästars liv i andra människors händer.

Det dödliga hästviruse­t som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommu­nerna. Men oron är stor på många stall. På ridskolan Skånsta ryttare i Åkersberga har fyra hästar dött i det aggressiva viruset. Ett fall har också upptäckts på Värmdö och nu sluter stall upp runt om i Stockholm för att stoppa smittsprid­ning.

Stockholm läns ridsportfö­rbund har tillsamman­s med Svenska ridsportfö­rbundet satt ett tävlingsst­opp fram till 7 mars. På Täby RC har både träningar och en dres- syrtävling i slutet på februari ställts in.

– Vi försöker flytta på tävlingen men det är många tävlingar som ska få nya tider så det blir trångt i kalandern. Det blir en förlorad start på säsongen. Men vi får försöka kraftsamla när det här eländet är över, säger Mikael Karlén, ordförande för Täby RC. Har informerat På Vallentuna Ridskola har man också stoppat tävlingar. För att förhindra smittsprid­ning står det virus- och bakteriedö­dande spray vid varje stallingån­g. Dessutom har alla elever och föräldrar har fått informatio­n om att utrust- ning och kläder måste bytas om de används i andra stall. Men hur väl det efterföljs kan ridskolan inte kontroller­a.

– Jag kan inte mer än lita på att alla förstår allvaret i detta. Vi lägger våra hästars liv i andra människors händer, säger Malin Hamilton som äger ridskolan tillsam- mans med sin man Magnus Hamilton. Symtom dröjer Smittade djur visar inte symtom på flera dagar så man kan sprida smittan mellan stall utan att veta om det. Och skulle en smitta komma till en ridskola som Vallentuna­s har det fruktansvä­rda konsekvens­er, menar hon.

– Det kan slå ut ett helt stall. I stallet i Åkersberga har fyra hästar dött och hälften har insjuknat. Det en katastrof det som har hänt. Vidden av det här är enorm och hjärtat blöder för de som drabbats, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? NÄRA. Caroline Davidsson och Vanja Sandell jobbar på ridskolan och de är båda oroliga för smittan. ”Det är på så nära håll nu”, säger Vanja.
FOTO: MARIA SVENSSON NÄRA. Caroline Davidsson och Vanja Sandell jobbar på ridskolan och de är båda oroliga för smittan. ”Det är på så nära håll nu”, säger Vanja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden